JelenHaz
Hétfõ, 2019. december 09., 10.00
Sikeres együttműködés aradi és békéscsabai fotósok között

Fényképek Halmágy vidékéről

Fényképek Halmágy vidékéről
Fényképek Halmágy vidékéről

A 2009-es év folyamán három szakaszban, januárban, áprilisban és augusztusban az Aradi Fotóklub tagjai bejárták Halmágy környékét, annak érdekében, hogy megyénk e kevésbé ismert vidékét jobban megismertethessék a nagyközönséggel. 

Augusztusban az aradiakkal tartottak békéscsabai kollégáik is a Márvány Fotóműhelyből, akikkel immár öt éve tart az eredményes együttműködés. Ennek szellemében jártak különben május elején aradi fotósok a Békés megyei Békésszentandráson, ahol egy közös műhelymunkán vettek részt.

A mócvidéki „kaland” eredménye – húsz fotós 63 alkotása – a Fényképészet hónapja keretében a megyei múzeum Klió termében látható. A húsz fotós közül hat Békés megyei, a többiek aradiak. A békésiek számára külön élmény volt a Halmágy környéke, ahol a szép környezeten kívül sajátos hagyományokkal, népszokásokkal, életvitellel is találkozhattak – nem titok: ez több, a városi körülményekhez szokott aradi fotósnak is meglepetést okozott. A kiállított fotók tanúsága szerint közel kerültek a vidék embereihez is, így sikerült róluk munka közben közelképeket, lakházaikról belső felvételeket készíteni. De nem hiányoznak a vidékre jellemző fatemplomok, útszéli feszületek, jellegzetes tájképek sem. Ráadásul olyan, többnyire már divatja múlt foglalkozással is találkozhattak, mint, például, a vízi molnárság: működő vízi malom ugyanis ma már igazi ritkaság mifelénk. No, és, kit ne ihletne meg Nicolae Grigorescu Ökrös szekere, ha a valóságban találkozik vele?...

A tárlat a hét végéig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 9–17 óra között.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'