JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 15.16

Filmvetítéssel ünnepeljük Jávor Pált szülővárosában, Aradon

Filmvetítéssel ünnepeljük Jávor Pált szülővárosában, Aradon
Filmvetítéssel ünnepeljük Jávor Pált szülővárosában, Aradon

Jávor Pál-filmet vetítenek január 31-én, csütörtökön az Aradon született színészóriás születésnapja alkalmából az Aradi Bábszínház épületében. Az Aradi Kamaraszínház közreműködésével és az aradi önkormányzat támogatásával sorra kerülő rendezvény 18 órakor kezdődik, a belépés ingyenes.

Minden idők egyik legkedveltebb magyar színművészének a hagyatékát Bognár Levente aradi alpolgármester kezdeményezésére igyekeznek visszahozni a köztudatba, ennek fontos mozzanata volt a híres művész szülőházának beazonosítása Aradon. Ez 2017-ben történt, hosszú kutatómunka eredményeként, melynek során kiderült: Jávor Pál 1902. január 31-én a Gr. Alexandrescu (egykori Alsó Molnár) utca 25. szám alatti házában (régen 11. sz. volt) látta meg a napvilágot. Az alpolgármester indítványozására a szülőházra az Aradi Polgármesteri Hivatal emléktáblát helyezett ki, melyet 2018. január 31-én lepleztek le. Aznap egy Jávor-emlékestre is sor került a Kamaraszínházban.

Arad híres szülöttének tiszteletére 2017 őszén első ízben rendezték meg Aradon a Jávor-napokat, a rendezvény keretében helytörténeti előadásokkal és filmvetítésekkel emlékeztek a színművészről az Arta moziban.

Jávor életútjának kutatásában az aradiak szombathelyi szakemberekkel működtek és működnek együtt most is, tekintve, hogy a legendás filmcsillag tanulmányainak egy részét Szombathelyen végezte. A szombathelyiekkel egyébként Arad az Európai Kulturális Városok Hálózatán (AVEC) belül került közelebbi kapcsolatba.

2017 novemberében Jávor Pálról keresztelték el a szombathelyi Agora – Savaria Filmszínház egyik termét; abban az évben ünnepelték a színész születésének 115. évfordulóját. A rendezvényen akkor Arad is képviseltetett egy küldöttséggel. Ennek kapcsán merült fel az az elképzelés, melynek értelmében Jávor Pálról nevezzék el az aradi Studió (anno Apolló) mozi termét, mely a jelenleg lepusztulófélben lévő, balesetveszélyes Bohus-palotában található, a Vasile Goldiș utcában. 

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'