https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 13.03

Forró kulturális nyár Aradon

Iosif Matula,  Ana-Maria Dumitrean
Iosif Matula, Ana-Maria Dumitrean

Az időjárástól függetlenül, igazi forró nyár vár az aradi, Arad megyei kulturális életre – állította tegnap Iosif Matula leköszönő megyei önkormányzati elnök, aki Ana-Maria Dumitrean, a megyei művelődési központ igazgatója társaságában ismertette saját közelebbi és távolabbi rendezvényeiket. A szót, természetesen, főként az igazgató vitte.

Az első komoly rendezvényre már e hét végén, június 21-én, szombaton sor kerül, és amely ugyan nem a szélesebb közönségnek szól, de hatása közvetve azt is érinti. A megye városai, községei és falvai kultúrház-igazgatóit, a helybeli művelődési élet irányítóit invitálják egy olyan tanácskozásra, amelyen nemcsak a megye kulturális szellemi örökségéről hallgathatnak meg előadást Elena Rodica Colta néprajzos muzeológustól, hanem szakavatott tájékoztatást kapnak a hazai költségvetési és az európai uniós vissza nem térítendő pénzügyi alapokról, illetve azok sikeres megpályázásának gyakorlati módozatairól is. Mindezekről Ana-Maria Dumitrean, Gabriela Chiricheu, a Megyei Fejlesztési Ügynökség programvezetője és Livius David Ranta, a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség megyei irodájának a szakértője nyújt felvilágosítást. A lényeg: pénz van, de pályázni kell!

Az első, már több érdeklődést kiváltható esemény a Mamaiai Országos Népdal és Néptánc Fesztivál aradi régiós előselejtezője lesz, amelyet július 5-én, szombaton rendeznek a Ioan Slavici Klasszikus Színházban 9 órai kezdettel. A résztvevők 20 órától a Szabadság (A. Iancu) téren tartanak előadást. A fesztiválra különben augusztus 25–31-én kerül sor.

Sok érdeklődőt várnak a július 7.–augusztus 17. között a megye kilenc vidéki – Borosjenő, Borossebes, Kisjenő, Kürtös, Lippa, Nagylak, Pankota, Pécska és Szentanna – városában megrendezésre kerül nyári iskolába is. A négy – színészeti, festészeti, modern és néptánc – témakörre máris többen jelentkeztek; ezt folyamatosan megtehetik, a helybeli polgármesteri hivatalokban érdeklődhetnek az ingyenes rendezvényről.

Szintén viszonylag zártkörű, de a tapasztalatok szerint a helyi közösséget igencsak megmozgató alkotótáborokat is rendeznek: profi festészetit június 23–29. között Battán, üveg- és faikon festészetit tanulóknak július 21–27-én Körösbökényben és néptánc-oktatóknak augusztus 25–31-én Menyházán. Csak úgy zárójelben, ugyanis ez más pénzalapokból történik: azért Nagyzerinden idén is megrendezik az egyhetes nemzetközi alkotótábort.

Az augusztusban sorra kerülő Aradi kulturális napok rendezvénysorozatával – ennek részletes programját idejében közöljük – együtt 116 ezer lejt irányozott elő a megyei tanács költségvetése az aradi nyári művelődési eseményekre. Sok-e ez, vagy kevés? Attól függ, hogyan költik el, és hogy a kisebb-nagyobb közösség-közönség mivel marad belőle.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'