Hétfõ, 2018. október 15., 22.39
Adventi kórustalálkozó és hangverseny

Gyönyörű dallamok versengtek egymással

Gyönyörű dallamok versengtek egymással
Gyönyörű dallamok versengtek egymással

Az advent az év egyik legszebb időszaka. Nem időjárása miatt – a karácsonyt közvetlenül megelőző napokig ez a legsötétebb néhány hét, a legrövidebb nappalokkal és a leghosszabb éjszakákkal –, hanem szellemi szempontból: a keresztény világ Megváltója megszületését, átvitt értelemben a fény diadalra jövetelét várja.

Erre az alkalomra rögzíti immár évek óta hagyományosan az Aradi Kölcsey Egyesület kórustalálkozójának hangversenyét. Nem a kórusok, zenekarok és szólisták, hanem a hangok, a kivételes pillanatnak dedikált gyönyörű dallamok versengtek egymással az aradi minorita templomban szombaton, ahol összesen harmincnál több szám hangzott el.

A templomot megtöltő közönség előtt (a Kölcsey Egyesület behozta a kisiratosi Pio Atya Otthon gyermekeit is a hangversenyre), Faragó Péter Arad megyei RMDSZ-elnök, parlamenti képviselő jelenlétében a műsort vezető Fekete Károly, a Kölcsey Egyesület alelnökének – a tőle már megszokott – ihletett bevezetője után a Csiky Gergely Főgimnázium (a szólószámot is éneklő) Szabó Csilla vezette gyermekkara kezdte a műsort, majd a Kisiratosi Szalbek Vegyes kórus (karvezető Almási Gábor), a Kisszentmiklósi Baptista Gyülekezet Csengő zenekara (vezényelt dr. Sallai Jakab), az Arad-belvárosi Baptista Gyülekezet fúvószenekara (karmester Kiss-Juhász Zsolt), a Vox Angelicus kamarazenekar (vezényelt Crişan Dan, szólót énekelt Diana Birta), a 35 tagú Váradi Dalnokok Férfikar (Nagyvárad, közreműködők Szőcs Lőrincz és zenekara, szólót énekelt a 11 éves ifj. Márkus Zoltán) lépett fel – közben kétszer is nagyszerű orgonaszámokat hallhattunk dr. Garai Zsolt orgonaművész előadásában. Bár megérdemelnék, minden fellépő nevét lehetetlen felsorolni, hiszen száznál többen voltak.

A záró műsorszám előtt a minorita templom kórusának, az Aradi Kölcsey Egyesületnek és az In memoriam 1956 Egyesületnek a képviselői megkoszorúzták P. Karácsonyi István mártír minorita atya, a templom egykori karnagyának az előcsarnokban álló emléktábláját.  Mivel jövőre lesz a mártír karnagy születésének 110. és halálának 55. évfordulója, a Kölcsey
Egyesület a plébánia karnagyával, Tankó Lászlóval a 2018-as évet
Karácsonyi István-emlékévvé hirdettek meg. Az emlékév alatt
egyházzenei szimpóziumokat, hangversenyeket, orgonakoncerteket
szerveznének közösen.

Az előadás végén Bognár Levente aradi alpolgármester mondott köszönetet a szervezőknek (ezt szerintem mindenekelőtt a Kölcsey Egyesület érdemli meg), a támogatóknak (Arad Város Kulturális Központja, Aradi Minorita Rendház és Arad-belvárosi r. k. Plébánia), a fellépőknek – ez utóbbiak mindenike egy-egy csokoládét kapott szerény, de szívből jövő elismerésként a Chicagóban élő Tatár Etelka és Fekete Károly jóvoltából. A szép rendezvény a himnusszal zárult.

A jól sikerült est végén Bognár Levente és a Kölcsey nevében Fekete Károly kívánt békés adventet és boldog karácsonyt a résztvevőknek.

 

J. Péterszabó Ilona


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'