MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 16., 18.43
Adventi kórustalálkozó és hangverseny

Gyönyörű dallamok versengtek egymással

Gyönyörű dallamok versengtek egymással
Gyönyörű dallamok versengtek egymással

Az advent az év egyik legszebb időszaka. Nem időjárása miatt – a karácsonyt közvetlenül megelőző napokig ez a legsötétebb néhány hét, a legrövidebb nappalokkal és a leghosszabb éjszakákkal –, hanem szellemi szempontból: a keresztény világ Megváltója megszületését, átvitt értelemben a fény diadalra jövetelét várja.

Erre az alkalomra rögzíti immár évek óta hagyományosan az Aradi Kölcsey Egyesület kórustalálkozójának hangversenyét. Nem a kórusok, zenekarok és szólisták, hanem a hangok, a kivételes pillanatnak dedikált gyönyörű dallamok versengtek egymással az aradi minorita templomban szombaton, ahol összesen harmincnál több szám hangzott el.

A templomot megtöltő közönség előtt (a Kölcsey Egyesület behozta a kisiratosi Pio Atya Otthon gyermekeit is a hangversenyre), Faragó Péter Arad megyei RMDSZ-elnök, parlamenti képviselő jelenlétében a műsort vezető Fekete Károly, a Kölcsey Egyesület alelnökének – a tőle már megszokott – ihletett bevezetője után a Csiky Gergely Főgimnázium (a szólószámot is éneklő) Szabó Csilla vezette gyermekkara kezdte a műsort, majd a Kisiratosi Szalbek Vegyes kórus (karvezető Almási Gábor), a Kisszentmiklósi Baptista Gyülekezet Csengő zenekara (vezényelt dr. Sallai Jakab), az Arad-belvárosi Baptista Gyülekezet fúvószenekara (karmester Kiss-Juhász Zsolt), a Vox Angelicus kamarazenekar (vezényelt Crişan Dan, szólót énekelt Diana Birta), a 35 tagú Váradi Dalnokok Férfikar (Nagyvárad, közreműködők Szőcs Lőrincz és zenekara, szólót énekelt a 11 éves ifj. Márkus Zoltán) lépett fel – közben kétszer is nagyszerű orgonaszámokat hallhattunk dr. Garai Zsolt orgonaművész előadásában. Bár megérdemelnék, minden fellépő nevét lehetetlen felsorolni, hiszen száznál többen voltak.

A záró műsorszám előtt a minorita templom kórusának, az Aradi Kölcsey Egyesületnek és az In memoriam 1956 Egyesületnek a képviselői megkoszorúzták P. Karácsonyi István mártír minorita atya, a templom egykori karnagyának az előcsarnokban álló emléktábláját.  Mivel jövőre lesz a mártír karnagy születésének 110. és halálának 55. évfordulója, a Kölcsey
Egyesület a plébánia karnagyával, Tankó Lászlóval a 2018-as évet
Karácsonyi István-emlékévvé hirdettek meg. Az emlékév alatt
egyházzenei szimpóziumokat, hangversenyeket, orgonakoncerteket
szerveznének közösen.

Az előadás végén Bognár Levente aradi alpolgármester mondott köszönetet a szervezőknek (ezt szerintem mindenekelőtt a Kölcsey Egyesület érdemli meg), a támogatóknak (Arad Város Kulturális Központja, Aradi Minorita Rendház és Arad-belvárosi r. k. Plébánia), a fellépőknek – ez utóbbiak mindenike egy-egy csokoládét kapott szerény, de szívből jövő elismerésként a Chicagóban élő Tatár Etelka és Fekete Károly jóvoltából. A szép rendezvény a himnusszal zárult.

A jól sikerült est végén Bognár Levente és a Kölcsey nevében Fekete Károly kívánt békés adventet és boldog karácsonyt a résztvevőknek.

 

J. Péterszabó Ilona


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'