JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 22., 13.58

Három napig dzsessz

Mircea Goian, Cristian Răcăşan és Pogocsán Ferdinánd (balról jobbra) az első alkalommal megrendezendő dzsesszfesztivál beharangozóján
Mircea Goian, Cristian Răcăşan és Pogocsán Ferdinánd (balról jobbra) az első alkalommal megrendezendő dzsesszfesztivál beharangozóján

Deva Jazz címen háromnapos nemzetközi dzsesszfesztivált szervez a dévai önkormányzat várrészlege a hétvégén. Pénteken, szombaton és vasárnap este 7 órai kezdettel a műfaj kedvelői kilenc előadás közül válogathatnak a városi parkban.

Gazdag és színvonalas előadássorozat lesz, újabb névjegykártya a város számára, nyilatkozta Pogocsán Ferdinánd alpolgármester a fesztivált beharangozó szabadtéri sajtóértekezleten. A fesztivál célja nemcsak ezen kulturális műfaj meghonosítása, hanem Déva idegenforgalmi népszerűsítése is, hangsúlyozta Cristian Răcăşan, az önkormányzat vár-adminisztrációs részlegének vezetője.

A klasszikus dzsessz mellett annak legmodernebb változatai is eljönnek a hétvégén Dévára. 9 előadás lesz (minden este 3), melyeken romániai, szerbiai, magyarországi és írországi művészek lépnek fel, magyarázta Mircea Goian zenész, a fesztivál művészeti igazgatója. Pénteken a dévai Steel Jazz Quartet, a bukaresti Dov Meraki és a temesvári Bega Blues Band lép fel, szombaton a belgrádi Hasima, a vajdasági Pancsováról érkező Blue Family, majd a fesztivál fénypontjaként a romániai, magyarországi és írországi művészekből álló In-Fusion előadásával ér véget az est. Vasárnap a temesvári JazzyBIT, a budapesti Cintia Horváth Quintet és a belgrádi Cotton Pikers koncertezik.

A koncerteken kívül is sok érdekesség várja a látogatókat, ismertette a programot Mircea Goian. Pénteken például fényképkiállítás is lesz, vasárnap pedig különleges divatbemutató, ahol papírvirágokból készült ruhadarabokat mutatnak be. A fesztivál valamennyi napján, 12 órától a hangszereket mutatják be az érdeklődőknek, illetve bármilyen kérdésekre válaszolnak. 11 órától pedig – szintén mindennap – idegenvezető mutatja be Déva régi központját és a várat, illetve az azokhoz fűződő legendákat.

A belépés ingyenes, a fesztivál 50 000 lejes költségeit a dévai önkormányzat biztosítja. A fesztiválon több fiatal önkéntes is besegít, olyanok, akik magyarul, németül vagy angolul is beszélnek, hogy megkönnyítsék a kommunikációt a külföldi művészek és a – remélhetőleg részben szintén külföldi – közönség között.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'