JelenHaz
Hétfõ, 2019. november 18., 17.04
Tapstól zengett az aradi Kultúrpalota Zorán koncertjén

Hol voltatok, fiatalok?

Hol voltatok, fiatalok?
Hol voltatok, fiatalok?

Telt ház és hálás közönség fogadta szerda este az aradi Kultúrpalotában a magyar zenei élet egyik élő legendáját, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Zoránt.

A 77 éves, szerb származású, magyar zeneszerző és énekes az Aradi Kamaraszínház meghívottjaként lépett fel előadóművész barátaival a filharmónia felújított koncerttermében. A „Ti kértétek...” c. több mint kétórás műsora felejthetetlen élményt nyújtott mind a vérbeli Zorán-rajongók, mind a művész szerzeményeit csak felületesen ismerők, „kóstolgatók” körében. A mély érzelmi telítettségű és súlyos mondanivalókat hordozó dalokból álló repertoár egy a közönséggel korábban megejtett közös összeállítás során született meg. Zorán ugyanis több mint száz ismert és kevésbé ismert dalcímet „gyűjtött össze” a közönség korábbi javaslatai alapján. Ebből az összesen 107 dalból választotta végül ki azt a 28 számot, melyet a magyarországi és a határon túli közönségnek játszanak le idei turnéjuk alatt.

 

Ezeket a dalokat hallhatta a mindvégig lelkesen tapsoló és éneklő aradi magyar közönség is, Zorán olyan kiváló zenészcimboráinak a kíséretében, mint: Sipeki Zoltán gitárvirtuóz, Gátos Iván zongorista, Csányi István szaxofonművész és nem utolsó sorban: Óvári Éva, Kabelács Rita és Péter Barbara vokalisták.

 

A repertoárból természetesen nem hiányozhattak Zorán testvére, Sztevanovity Dusán dalszövegíró, zeneszerző dalai, a két zenésztestvér révén még a 60-as években megalapított egykori Metro zenekar slágerei, de felcsendült pár Presser-szám („Te majd kézen fogsz és hazavezetsz”), jó néhány sláger („A szerelemnek múlnia kell” és az „Apám hitte” c. szerzeményekkel bezárólag), és kevésbé ismert dalok. Mindezt érdekes történetekkel fűszerezve.

 

A koncert utáni visszhangokból következtetve, Zorán azok számára is nagyon kellemes meglepetésnek bizonyult, akiknek nem feltétlenül „jön be” a művész stílusa, viszont a szakmai nagyságát elismerve, a kíváncsiságtól vezérelve mégis beültek a filharmónia dísztermébe. Utóbbiak kellemes csalódással távoztak. Zorán és zenésztársai őket is lenyűgözték.

Azonban szembetűnően kevés „fiatalt” láttam a nézőtéren. És most nem a tizenévesekre gondolok, hiszen ők már egy egészen más zenei világban élnek, hanem a 30-35 évesekre, akik számára, ha másképp nem, de legalább a Metro-Illés-Omega fénykoraiban felcseperedett szüleik által, jelenthetne valamit Zorán zenéje. Ez a korosztály nagyon hiányzott az előadásról.

Mindent összevetve, igazán színvonalas produkcióval kezdte az Aradi Kamaraszínház a nagyszínpadi előadások sorozatát, amiért köszönet illeti a szervezőket és támogatókat egyaránt. Reméljük, lesz még folytatás. Mert van kinek.

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'