MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 11.17
Nagyenyedi Áprily-estek

Húsvéttól feltámadásig

Kellemes délutánt tölthettek el a Dr. Szász Pál Közösségi Házban március 19-én a Kun Kriza Ilona könyvbemutatóján részt vett nagyenyedi magyarok. 


A könyvbemutató vendégeit Józsa Miklós, a Bethlen Gábor Kollégium nyugalmazott magyartanára köszöntötte.

Kun Kriza Ilonát nem kell bemutatni a nagyenyedi közönségnek. Torockó szülötte, nagyenyedi diák és Vajdahunyadon élő óvónő. Jelen alkalommal immár harmadik könyve került bemutatásra. A felnőtt versek (Őszi kikerics) és gyermekversek (Pitypang) után ezúttal prózával állt az olvasók elé: a Húsvéttól feltámadásig, ahogy az írónő jellemzi, „könnyű olvasmány sorstársaknak”.

Az előszót író és a könyvet bemutató Deák Piroska dévai magyartanár ismertette a szerző sokrétű tevékenységét: népművelő, rádiós főszerkesztő, írásai külföldön is megjelentek, anyanyelvápoló táborokat szervez évek óta, több díj tulajdonosa (Ezüst fenyő díj, Aszalós János-díj) és nem utolsósorban szívvel-lélekkel hivatásának élő óvónő. A méltató az általános ismertetőn túl elemzett néhány verset, így a hallgató rendhagyó, a szerző jelenlétében lezajlott irodalomórán érezhette magát.

A bemutató előtt Fodor László, a Bethlen Gábor Kollégium nyugalmazott zenetanára Kun Kriza Ilona általa megzenésített verseiből adott elő néhányat.

A Húsvéttól feltámadásig személyes jellegű megrázó történet. A súlyos betegséggel szembesülő író egyes szám harmadik személyben meséli el az eseményeket. A történet üzenete: nem szabad engednünk, hogy egy betegség legyőzze testünket és lelkünket is egyben.

A könyvben nagyon szép színfoltok az életrajzi elemek, a torockói táj, a nagyenyedi diákévek, a bácsi parókia, a vajdahunyadi óvodában megtalált hivatás. A hallgatóság hozzászólásai alapján meggyőződhettünk, hogy a nemrég megjelent könyvecske támaszt nyújt hasonló gondokkal küszködő sorstársaknak.

Az Áprily-estek új sorozatában van tíz perc zene, Fodor László ez alkalommal Chopin műveivel kedveskedett a hallgatóknak. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Mihály Judit-Mária / Kedd, 2010. március 23., 10.26 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Gratulálunk Kun-Kriza Ilonának az újabb könyvéhez! Kívánunk jó egészséget és alkotókedvet a további munkájához!
Köszönjük Enikőnek a szép beszámolót!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'