Szombat, 2018. szeptember 22., 02.13

Idén először: Filmtettfeszt Temesváron

Idén először: Filmtettfeszt Temesváron
Idén először: Filmtettfeszt Temesváron

Nem ismeretlen már a temesvári film- és színházkedvelők körében az őszi, közös mozizás a Csiky Gergely Állami Magyar Színház Stúdiótermében. Idén először azonban a Temesvári Magyar Filmnapok helyett a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle válogatását tekinthetik meg az érdeklődők.

A kolozsvári Filmtett Egyesület által szervezett fesztivál célja elhozni a (nem csak magyar) erdélyi közönséghez az elmúlt egy-két év legjobb magyar filmalkotásait – csupa olyan egészestés játékfilmet, kisjáték- vagy dokumentumfilmet, illetve animációs alkotásokat, amelyek nem kerülnek mozi forgalmazásba Romániában, ugyanakkor az erdélyi alkotók munkásságának is figyelmet szentel.

Az október 2–3. között megrendezésre kerülő esemény során három egész estés nagyjátékfilmet, két izgalmas dokumentumfilmet és az idei Filmtett nyári workshop válogatott rövidfilmjeit tekinthetnek meg az érdeklődők. A nagyjátékfilmek között olyan különlegességek szerepelnek, mint például Gigor Attila Kút című filmje, vagy Till Attila Tiszta szívveltöbbszörösen díjnyertes alkotása.  Az Állampolgár, mely az esemény első estéjén kerül vetítésre, pedig olyan alapvető emberi és nagyon is kor- és hely specifikus problémákat vet fel, mint a szerelem, a beilleszkedés, az elfogadás, az állampolgárság és a ki- valamint bevándorlás buktatói. 

Dokumentumfilmek tekintetében két igazán különleges és a maga nemében egyedülálló alkotás kapott helyett az idei Filmtettfeszt programjában. A Mi ez a cirkusz? egy cirkuszi társulat életébe és hétköznapjaiba enged betekintést. A programba beválogatott második dokumentumfilm, a Kanzoli Wanted társalkotójának és szereplőjének neve ismerősen csenghet a temesvári színházba járók számára. Gálovits Zoltán, a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) művészeti vezetője és válogatója azt a feladatot kapja, hogy Hajdu Szabolcs Délibáb című nagyjátékfilmjéhez „szállítsa le” az egyik szereplőt, a romániai Köpecbányáról a 800 kilométerre lévő forgatási helyszínre. Az egyszerűnek látszó feladat kivitelezése azonban nem várt ellenállásba ütközik, és két nappal a forgatás előtt kezdetét veszi egy sziszifuszi küzdelem a helyi lakosokkal.

A vetítésekre a belépés ingyenes, a filmek román, esetenként angol felirattal kerülnek levetítésre. További információk és műsor:  www.filmtettfeszt.ro vagy a színház Facebook-oldalán. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'