JelenHaz
Péntek, 2019. december 06., 00.01
Országos muzeológiai konferencia Déván

Irigylésre méltó feltárás

Irigylésre méltó feltárás
Irigylésre méltó feltárás

Harmincnál több régész, történész találkozott ma Déván, a Bethlen kúriában székelő megyei, Dák és Római Civilizáció múzeuma által szervezett országos muzeológiai konferencián.

– Nem mindennapi élményben lehet részünk itt Déván, ahol egy nyolcszáz éves erődítmény teljes feltárásának vagyunk a szemtanúi, részesei – mondta köszöntőjében a dévai vár belső udvarának feltárását vezető Daniela Marcu, brassói régésznő. A konferencia ünnepélyes megnyitására ugyanis a vár tövében álló Magna Curia-n került sor, ahol bemutatták az utóbbi négy-öt hónap alatt felszínre kerülő leletek egy részét. Tavaly óta hetente több tíz zsák cserép- és fémmaradványt szállítunk le a várudvarból – mutatott a kiállított tárgyakra Daniela Marcu, felhíva a figyelmet egy-egy különlegesen szép kályhacsempére, drágafémből készült evőeszköze, pénzérmékre, egyéb fémtárgyakra. Mint mondta a felszínre kerülő leletek nagy része a XIII és XVI. század közötti időszakból való. Az újkorból már kevés nyomra akadtunk a várudvarban – mondta a régésznő, aminek egyszerű magyarázata, hogy a vár hadászati szerepe a XVIII. századtól  folyamatosan csökkent, míg az 1849-ben történt robbanása óta gyakorlatilag már rom maradt mind a mai napig. A régészek és történészek, illetve a vár restaurálásával megbízott műépítészek, építőmérnökök számára azonban a legnagyobb elégtételt a rengeteg, eddig feltáratlan helyiség, várfal felszínre kerülése jelenti. Megtaláltunk három XIII. századi tornyot, több lakórészt, gazdasági épületet és úgy tűnik sikerült rábukkanni a régi ciszternára is – újságolta örömmel Daniela Marcu régésznő. Ismertetését nagy érdeklődéssel, s szinte irigységgel hallgatták a konferencián részt vevő nagyszebeni, temesvári, kolozsvári, zilahi, tulceai régészek, akik, mint mondták még soha nem vettek részt ilyen átfogó feltárásban, mint a dévai.

A várban talált leletek bemutatása azonban csak a bevezetőjét jelentette a tegnap kezdődő kétnapos konferenciának. A résztvevők már a délelőtt folyamán külön munkacsoportokban vitatták meg a történelmi, kulturális örökség feltárásának, restaurálásának fontosságát, illetve hazai eredményeit, buktatóit. A két napra betervezett 32 tudományos előadás során napirendre került néhány bronzkori lelet sorsa, a nagyszebeniek felvetették a bőrből készült leletek restaurálási nehézségeit, de volt szó ikonrestaurálásról, kerámia edények konzerválásáról, lapidáriumokról és mindenekelőtt az épített örökség feltárásáról, megmentéséről.

A konferencia résztvevőivel azonban igyekszünk megismertetni a helyi történelmi nevezetességeket is, kirándulást szervezve Sarmisegetuzára és a vajdahunyadi kastélyba – mondta tegnap Marcel Morar főszervező, a dévai múzeum igazgatója.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: noname / Péntek, 2008. szeptember 05., 08.15 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Persze!
Az volt mar akkor is amikor elastak...
Hozzászólt: pido / Csütörtök, 2008. szeptember 04., 18.35 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

ez mind dák lelet ?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'