JelenHaz
Hétfõ, 2019. december 09., 23.15

Írószövetségi díjak

Gheorghe Schwartz életműdíja kellemes anekdotázásra is alkalmat nyújtott
Gheorghe Schwartz életműdíja kellemes anekdotázásra is alkalmat nyújtott

A Romániai Írók Szövetségének aradi tagozata idén is odaítélte és kiosztotta díjait. Az eseményre a Ioan Slavici Klasszikus Színház első emeleti előcsarnokában került sor szép számú érdeklődő közönség jelenlétében.

Vasile Dan, az aradi tagozat – amely különben a dévai, nagylaki és nagyváradi irodalmárokat is egybegyűjti – elnöke kissé keserűen jegyezte meg, hogy, bár az írók dolgoznak, egyre kevesebb az érdeklődés munkásságuk iránt, ráadásul a közvélemény szemében nem az érték, hanem a siker a fontos. Ám az ünnepi esemény alkalmából túltette magát viszonylagos kiábrándultságán, ugyanis a tagozat alkotói termékeny időszakot tudhatnak maguk mögött.

A díjakról egy öttagú zsűri döntött, amelyet Traian Ştef, a nagyváradi Familia irodalmi folyóirat szerkesztője vezetett.

A municípiumi művelődési ház az irodalmi kör díjait támogatta: Andrei Mocuţa rövidpróza- és Domnica Pop verskötetének díjazása mindkettőjük egy-egy új kötete megjelentetésének a finanszírozását jelenti.

Az Arca művelődési folyóirat díjait a dévai Paulina Popa és nagylaki Anna Karolina Dovalova – utóbbi szlovák nyelvű – verskötetéért érdemelte ki.

A Romániai Írók Szövetségének aradi tagozatának Az év könyve díját Romulus Bucur költő kapta, a pályakezdői elismerés Vlad Moldovan költőnek jutott, Gheorghe Schwartz prózaírót életműdíjban részesítették.

Az Arca és az írószövetségi díjakat a megyei művelődési igazgatóság támogatta anyagilag.

Akár reménysugárként is felfogható az a végkövetkeztetés, ami az írószövetségi díjkiosztáson elhangzott: zavaros időben is születik jó irodalom!...

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'