JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 15., 23.52

Jakobovits Márta kerámia-kőzetei

Jakobovits Márta a tárlatnyitón
Jakobovits Márta a tárlatnyitón

Mielőtt Temesváron belépnénk Jakobovits Márta nagyváradi keramikusművész tárlatára a Calina Galériába, ki kell törölnünk agyunkból mindent, amit a kerámiáról beidegződésszerűen magunkban hordozunk.

Nem égetett agyagedényeket, kancsókat, bokályokat, tálakat még csak nem is hagyományos értelembe vett dísztárgyakat látunk, hanem valami egészen mást. Őskori leleteket, köveket, kőtörmeléket, kagylóformákat utánzó érdes vagy mázas felületű tárgyak, variálható installációk fogadnak. Elrajzolt geometriai formákra, palalemezekre, folyógörgette kövekre emlékeztetnek, őskori, alig megmunkált alakzatokat mímelnek a különleges atmoszférát teremtő alkotások. A szüntelenül kísérletező művész nemcsak a hagyományos kerámiaformáktól távolodik el, hanem új technikai megoldásokat is talál. Megszakítja az agyagégetés folyamatát, a színezett zománc változatos alkalmazásával fémes hatást ér el, vagy egészen természetközeli állapotba hozza a mesterségesen alkotott darabokat. Az alkotásai nem „egyéni életet élnek”, hanem kozmikus utak, rituális körök, titokzatos jelzések asszociációját ébresztik a szemlélőben. Ő maga így vall művészetéről: „Nagyon sokszor egyszerű kőérzetből indulok ki, abból lesz jel a térben. Vagy az egymáshoz kapcsolódó formák különleges ritmust alkotnak.” „Ez a kiállítás az életem folyamata/része. Egy út, egy zarándoklat valami felé… Nem díszítő jellegű művészet, hanem belső élmény. Kivetítődik és értelmet nyer. Vagy legalábbis számomra visszaolvasható üzeneteket közvetít. És örülök, ha más számára is.”

A formák, színek, művészi jelek megfejtésében, a meditatív alapállásban örömet találó művészetfogyasztók számára élményt jelentő kiállítás június 11-ig tart nyitva.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'