JelenHaz
Szerda, 2019. december 11., 20.51

Játékos nyelvművelő

Rövid életű matematikatanári pályám során is volt időm rájönni: a gyerekek sokkal jobban szeretik az oly zordnak tekintett tantárgy játékos megközelítését, mint annak jegyért történő kötelező elsajátítását. 

A játékosság ugyanis jótékonyan elfedi az amúgy a tanórákon is megkövetelt logikus gondolkodás nyilvánvaló szükségességét. Nincs ez másképpen a nyelvtannal sem, hiszen minden nyelv, így anyanyelvünk helyes használatát is pontosan megfogalmazott előírások szabályozzák. Legalább olyan pontosak, mint a matematikát.

E logika mentén állította össze Brauch Magda is Rejtvényes nyelvművelő gyerekeknek és felnőtteknek című kötetét, amelyet nemrég jelentetett meg az Erdélyi Gondolat Könyvkiadó. A szerzőnek az Előszóban megfogalmazott célkitűzését, miszerint ily módon is kívánja az egyre szegényedő szókincsünket valamelyest gazdagítani, „szerencsére” elfeledteti a rengeteg színes rejtvény – betűátcsoportosítástól, szótagláncoktól, szópiramisoktól, szópároktól kezdve, egészen a „megy” ige sokoldalú használatáig. Különösen érdekes a Helyes vagy helytelen? című fejezet, amely számos, a mindennapi beszédben használt helytelen kifejezésre hívja fel a figyelmet.

És, hogy a játékos nyelvművelés iránt vonzódó olvasó ne veszítse el a kedvét, a végén megtalálhatja a megfejtéséket is. Amelyeket nyilván csak akkor érdemes megtekinteni, ha már túl van egy kis fejtörésen.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'