JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 15.21

Jávor Pálra, a magyar filmjátszás legendás alakjára emlékeztünk Aradon

Jávor Pálra, a magyar filmjátszás legendás alakjára emlékeztünk Aradon
Jávor Pálra, a magyar filmjátszás legendás alakjára emlékeztünk Aradon

Jávor Pál (Arad, 1902. január 31. – Budapest, 1959. augusztus 14.) születésnapját ünnepelte január 31-én, csütörtökön az aradi magyar közösség a Bábszínházban. Ez alkalomból A szerelem nem szégyen (1940) című filmet mutatták be az Aradi Kamaraszínház szervezésében. 

A közönséget Bognár Levente, Arad város alpolgármestere köszöntötte: „Tavaly megígértük, hogy Jávor Pál minden egyes születésnapját egy-egy Jávor-film vetítésével ünnepeljük meg. Büszkék vagyunk arra, hogy Arad a szülővárosa a színészóriásnak. 1931 és 1944 között 350 film készült Magyarországon, ebből körülbelül 70-ben játszik legtöbbször főszerepet Jávor Pál. Szeretnénk ezt a hagyományt megtartani és a Jávor-filmeket minél szélesebb körben népszerűsíteni Aradon.” 

Először, két évvel ezelőtt, az alpolgármester kezdeményezésére rendezték meg Aradon a Jávor-napokat. A rendezvény keretében az aradi közönség két feliratozott Jávor-filmet láthatott az Arta filmszínházban. Tavaly a Dankó Pista című filmet nézhette meg a publikum.

2018. január 31-én sikerült emléktáblát elhelyezni Jávor Pál szülőházán, az avatás után pedig egy Jávor-emlékesten örvendhettek együtt az aradi magyar közösség tagjai.

A szervezők szeretnék megköszönni minden résztvevőnek a jelenlétet.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'