JelenHaz
Péntek, 2019. augusztus 23., 08.28

Kávéházi beszélgetés Farkas Imre alpolgármesterrel

„A köz szolgálatában” című rendezvény a Klapka kávézóban
„A köz szolgálatában” című rendezvény a Klapka kávézóban

Április 27-én, szombaton új helyszínen, a temesvári Klapka kávézóban folytatódott a kávéházi beszélgetések sorozat: Farkas Imre temesvári alpolgármestert Mátray László színművész faggatta a kinevezése óta eltelt közel három év kihívásairól, a jövőre vonatkozó terveiről.

Saját bevallása szerint Farkas Imrének 2016 januárja előtt semmi köze sem volt a politikához. Akkor kereste meg Halász Ferenc akkori RMDSZ elnök azzal a kérdéssel, hogy „elvállalná-e a városi tanácsosi jelöltséget?” Fél évvel később megtörtént a csoda: 80 év után először ismét magyar alpolgármestere volt Temesvárnak! Ehhez a csodához persze az is kellett, hogy az RMDSZ legyen a mérleg nyelve a temesvári önkormányzatot uraló két politikai erő, a „sárgák” és a „vörösök” között.

„Beiktatásom után rögtön az elején bedobtak a mélyvízbe. Nicolae Robu polgármester (volt tanárom) és Dan Diaconu alpolgármester, aki sokat segített tájékozódni a városházán, elmentek nyári szabadságra és nekem kellett irányítani a várost” – mondta Farkas Imre, aki azzal lepte meg a városházi beosztottjait, hogy sorra látogatta az irodákat és személyesen akart megismerkedni mindenkivel. „Azt mondják, ilyesmi nem történt velük az utóbbi években. Egy időben NEM alpolgármesternek becéztek, mert nem voltam hajlandó látatlanban aláírni az elém tett iratokat, kíváncsi voltam a tartalmukra és a beosztottjaim véleményére” – mondta Farkas Imre, aki ügyintézési reformokat vezetett be a városházi bürokrácia és a korrupció visszaszorítása érdekében.

Mit jelent a temesvári nemzeti kisebbségek számára egy magyar alpolgármester? „Amikor elvállaltam az alpolgármesterséget, az RMDSZ-nél összeállítottunk egy listát az elvárásainkkal – mondta Farkas Imre –, ezeknek a teljesítése szinte teljes mértékben sikerült. A magyar iskola két épülettel gazdagodott, a magyar színház költségvetése a duplájára nőtt és megkapta az Arta mozit, amelynek felújítása hamarosan elkezdődik. A Bartók Líceum 600 ezer eurós pályázatot nyert a zoldi tábor felújítására, ezt a jelentős összeget a városháza fogja megelőlegezni. Létrejött a kisebbségi iroda a városházán, ahová akármelyik kisebbség fordulhat a problémáinak a megoldása érdekében” – sorolta Farkas Imre, amelyeket kiegészíthetünk az evangélikus templom és parókia felújításához nyújtott támogatásokkal és a Temesvári Magyar Napok rendezvényeit támogató jelentős összegekkel. Hátra van még a temesvári személyiségek sírjainak városi védelem alá helyezése, akik között románok, magyarok, németek, szerbek, zsidók és más nemzetiségűek is lesznek.

A beszélgetés során szó esett a város lakóit negatívan érintő városházi intézkedésekről is, mint a távközlési kábelek levágása és a várost elcsúfító szeméthegyek ügye, amit a köztisztasági vállalattal megszűnt szerződés okozott. Farkas Imre szerint mindkét esetben mögöttes érdekek befolyásolták a városházi döntéseket. „Nekem megvoltak az elképzeléseim a kábelügy és a szemétügy megoldására, de amikor lépni akartam, elvették tőlem ezeket a hatásköröket” – mondta Farkas Imre, aki szerint a távközlési kábelek levágását csak a vezetékek föld alá vezetése után lett volna szabad megtenni. „Az előfizetők nem vétettek semmit, ezért nem szabad őket sújtani a távközlési szolgáltatók helyett, akiket meg sem büntettek a kábelek föld alá vezetésének elmulasztásáért.”

A helyhatósági választások óta eltelt közel három év alatt Farkas Imrének sikerült felnőnie a feladathoz: ha eleinte ő kért segítséget tapasztaltabb kollégáitól, újabban már az is előfordul, hogy a polgármester kikéri a véleményét bizonyos kérdésekben! „Úgy érzem, megfeleltem az elvárásoknak, sikerült azokat a célokat elérni, amelyekért elvállaltam ezt a feladatot – mondta Farkas Imre. Ha bizalmat kapok az RMDSZ-től, akkor jövőre is indulok a helyhatósági választásokon, akár temesvári polgármester-jelöltként is megmérettetem magam!”


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'