JelenHaz
Hétfõ, 2019. december 09., 09.36

Kelemen Hunor üzenete a Magyar Kultúra Napján

Kelemen Hunor üzenete a Magyar Kultúra Napján
Kelemen Hunor üzenete a Magyar Kultúra Napján

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én véglegesítette a Himnusz szövegét, amely több mint másfél évszázada az összetartozás szimbóluma a világ valamennyi táján élő magyar számára. Ez az alkotói pillanat a rendszerváltás óta hivatalosan is a Magyar Kultúra Napja.

A Himnusz ünnepe az értékteremtés ünnepe is. Azt az alkotómunkát kell ma értékelnünk, amely megtartja közösségünket, továbbélteti anyanyelvünket, és amelynek köszönhetően környezetünk folyamatosan alakul, változik, gazdagabb és színesebb.

A változás irányának megjelölése ma a mi feladatunk és felelősségünk. Le kell számolnunk azzal a tévhittel, hogy nemzeti kultúránkra nem gyakorolnak hatást a mi hétköznapjaink, az az igényesség vagy igénytelenség, amellyel anyanyelvünket beszéljük, amellyel irodalmi, művészeti értékeinknek érvényt szerzünk itthon és a nagyvilágban, alkotókként és kultúrafogyasztókként egyaránt.

Mert a kultúra azé, aki folyamatos gonddal műveli, tiszteli, és azé, aki tudja: naponta kell tennie azért, hogy örökségünk ne vesszen feledésbe, a közöny homálya, pora ne lepje be.

A kultúra az igényesség mércéje, a romániai magyarság számára pedig a tolerancia és a befogadás közege is. Amit a közélet más területein kínkeservesen tudunk megértetni, elfogadtatni, megismertetni – értékeinket, műkincseinket, hagyományainkat, szimbólumainkat és ünnepeinket – az a kultúra területének sajátja, többletértéke. Ezen a területen gazdagságot jelent az, ha több nemzet egyenrangú értékei járulnak hozzá egy műalkotás, egy esemény létrejöttéhez.

Ezért is jelentős eredmény, hogy a romániai magyarság érdekvédelmi szervezete, a fennállásának húszadik évét ünneplő RMDSZ először látja el az ország kulturális minisztériumának vezetését. Ennek a felelősségnek teljes tudatában szeretném végezni tárcavezetői munkámat, kiemelt figyelmet szentelve a magyar kulturális örökségnek és a magyar alkotónak a kultúra valamennyi területén.

A Magyar Kultúra Napja megfelelő alkalom arra, hogy – a kultúrafogyasztók nevében is – köszönetet mondjak mindazoknak, akiknek munkája, kitartása és elszántsága által a kultúránk új értékekkel gazdagodik, nemzeti kulturális örökségünk új fényt kap.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'