JelenHaz
Hétfõ, 2019. december 09., 09.35
Eurorégiós Színházi Találkozó

Ki mit tud a színházról?

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház fennállásának 55. évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi fesztivál keretében színháztörténeti vetélkedőt tartottak ma délelőtt középiskolás diákoknak.

A temesvári Bartók Béla-iskola felső tagozatos tanulói közül vett részt a felhívásra önszerveződő módon verbuválódó hat darab, háromfős csapat (hét lett volna, de épp a Kötsögöknem jelentek meg…).

A versenyzőknek színháztörténetből, illetve a temesvári magyar társulat jelenlegi évadjában műsoron lévő darabjaiból kellett felkészülniük. Kaptak úgynevezett bibliográfiát, de a kérdések és próbatételek csak a helyszínen derültek ki: a színházi szaknyelvből, évszámokból „vizsgáztak”, ezenkívül egy-egy szerephez jelmezeket kellett kiválogatniuk, illetve előadásbeli jelenetekhez kellett (az eredetit minél jobban idéző) szöveget írniuk, improvizálniuk. A versenyt Kiss Katalin és Márton Csilla magyartanárok vezényelték le, a válaszokat és produkciókat a Balázs Attila színházigazgató, Ferenczy Annamária és Lőrincz Rita színművész, valamint az egyik diáktárs, Tasi Emese alkotta zsűri véleményezte és értékelte. Az igazgató szerint a vetélkedő a színház közönségépítő és -nevelő tevékenységének része, és meggyőződéssel állította, hogy új, vagy elhivatottabb nézőket nyert ezáltal a teátrum, még ha a diáktársak nem is jöttek el szurkolni, mint ahogy azt a szervezők remélték.

A Ki mit tud a színházról? elnevezésű vetélkedőt roppant szoros küzdelemben, egy pont előnnyel a Végek (Kiss Árpád, ifj. Makkai Zoltán, Ciora Edmond) nyerték az NVG előtt (Győri Hajnal, Nemes Kinga, Végh Bea), a harmadik helyezett a Bohócok (Búza Ildikó, Burján Zsófia, Bárdi Nóra) lettek. A „dobogósok” könyvcsomagokat, színházi belépőket és bérleteket nyertek.

Az Eurorégiós Színházi Találkozó programjában szintén tegnap volt műsoron az Aradi Kamaraszínház Rudolf Hess tízparancsolata, illetve a tatabányai Jászai Mari Színház Nézőművészeti Főiskola című előadása. Szombaton 11 órától a városháza üléstermében tartanak konferenciát Színház a régióban címmel, 17 és 20 órától meg két-két párhuzamos előadás lesz: a stúdióban a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház adja elő az Urbi et Orbit,a nagyteremben meg a Szabadkai Népszínház a Murlin Murlót. Vasárnap 11 órától a Filharmónia Capitol-termében Emlékpróbát tartanak, ugyanott 19 órától pedig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház gálaműsorára kerül sor Főpróba címmel.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'