JelenHaz
Vasárnap, 2019. március 24., 03.32
„A te arcodat keresem, Uram”

Könyv a posztmodern ember istenkereséséről és a jövő egyházáról

A szerző dedikálja legújabb könyvét (Pataki-fotók)
A szerző dedikálja legújabb könyvét (Pataki-fotók)

Április 11-én, szerdán mutatták be a temesvár-józsefvárosi plébániaközpontban dr. Diósi Dávid teológiai professzor, a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet gazdasági igazgatójának legújabb könyvét, amelynek címe „A te arcodat keresem, Uram” (Zsolt 27, 8.). A temesvári születésű teológiai professzor könyvének bemutatója óriási érdeklődést váltott ki a papság és a római katolikus hívek körében, az eseményen részt vett Msgr. Dirschl Johann általános helynök, ft. Laus Miklós püspökségi kancelláriaigazgató, a könyvet ft. Szilvágyi Zsolt kanonok, józsefvárosi plébános mutatta be az egybegyűlteknek.

A könyvbemutató közönségét és a jeles vendéget ft. Szilvágyi Zsolt köszöntötte, aki röviden bemutatta a Temesvárról 10 esztendővel ezelőtt eltávozott dr. Diósi Dávid életpályáját. A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Teológia Karának professzora, a Gyulafehérvári Papnevelde tanára és gazdasági igazgatója nem csak a liturgika szaktekintélye, hanem számos könyv és tanulmány szerzője, akit foglalkoztatja a korunk emberének, a társadalomnak a problémavilága és ezen belül az egyház szerepe. Diósi Dávid legújabb könyvében olyan kérdésekre keresi a választ, mint az egyház feladata a posztmodern korban és a posztmodern ember istenkeresése. „A szerző nem ad egyértelmű válaszokat ezekre a kérdésekre” – mondta Szilvágyi Zsolt, inkább együttgondolkodásra invitálja az olvasót, elgondolkodtat, helyenként provokál. A szerzőt idézve: „A könyv tematikus csokorba szedett puzzle darabkákból, gondolatmorzsákból áll, amelyeket csak lassan, megfontoltan szabad egymásba illeszteni. Éppen ezért ezt a könyvet nem ajánlatos és nem is érdemes elejétől a végéig egyszerűen elolvasni. Nem ilyen céllal írtam. Sokkal inkább intellektuális elmélkedésnek szántam.” Szilvágyi Zsolt ezután fejezetekre lebontva ismertette a könyv rövid tartalmát.

Dr. Diósi Dávid, akinek kutatási területe a kora középkor, a kódexek világa, a könyv születésének kulisszatitkairól mesélt a hallgatóságnak. Mi a köze a liturgia kutatásának és tanításának Diósi Dávid könyveihez? „Amikor Gyulafehérvárra érkezve elkezdtem a liturgiát tanítani a kispapoknak észrevettem, hogy bár fiatal tanár vagyok, mégis teljesen másként gondolkoznak ezek a fiatalemberek. Mi lehet az ő fejükben? Ők provokáltak engem arra, hogy elkezdjek foglalkozni a posztmodern korral, hogyan mutatkozik, mit keres benne az egyház, milyen válaszokat tud adni az egyház a posztmodern kor emberének a kérdéseire” – mondta dr. Diósi Dávid. A témakörről már három könyvet írt a szerző: Egyház és posztmodern, Egyházam a posztmodernben és „A te arcodat keresem, Uram”.

„A három könyv összetartozik – mondta Diósi Dávid –, az első az egyház helyét keresi a posztmodern korban, nagy hangsúlyt fektetve a mai ember vallásosságára, arra, hogy mit jelent vallásosnak lenni a posztmodern korban. A

második könyvben arra próbáltam rávilágítani, hogy az egyháznak ebben a korban nincsen más lehetősége, mint a dialógus, mindenkivel, még az ateistákkal is. A harmadik könyvnek már csak az alcíme tartalmazza a posztmodern kifejezést (Puzzle-darabok posztmodern korunk istenkeresőiről/nek), mert figyelmeztettek rá, hogy nem jó, ha hasonlítanak egymásra a címek, az emberek összetévesztik egymással a könyveket. Kerestem a szentírásból egy idézetet, ami a legjobban fedi azt, amit a könyvben el szeretnék mondani („A te arcodat keresem, Uram”). A könyv borítója – Szőcs Zsolt munkája – kiválóan szemlélteti a könyv tartalmát: kis puzzle darabok, amelyeket ha szépen összerakunk, akkor megjelenik Jézus arca. Ilyen puzzle darab minden kicsi szöveg a könyvben, amelyeket, ha engedjük, hogy a lelkünkön keresztül menjenek, megjelenik az Ő arca. Az arc az a teológiai hely, ahol Isten bennünket meg akar látogatni. A másik embernek az arcán, a tekintetén keresztül, maga Isten tekint ránk!” – mondta dr. Diósi Dávid, aki dedikálta legújabb könyvét a szép számú érdeklődőnek.

A könyvbemutató hangulatát a Dumitresc kántor család gyönyörű vallásos énekei tették emelkedetté.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'