Vasárnap, 2018. december 16., 11.00

Könyvbemutató a Jelen Házban

Könyvbemutató a Jelen Házban
Könyvbemutató a Jelen Házban

Az aradi magyar színjátszás 130 éve (1818–1948)elég terjedelmes első kötetének megjelenését követően ötévnyi anyaggyűjtés után 2017 végére készült el a második rész (1905–1948), amely – ahogy a cím évszámai mutatják – Arad 20. századbeli színházi (és nemcsak színházi) történéseit veszi számba a helyi magyar színészet megszüntetéséig.

A kötet színházi eseményeinek történelmi háttere igencsak mozgalmas: a viszonylag békés századelő után következő első világháború, majd az éles határvonalat jelentő impériumváltás, melyet követően a város magyarsága kisebbségi sorsba kényszerült, az 1940-es bécsi döntés, a 1945-ös rendszerváltás, majd az 1948-as társadalmi-politikai változás, amely végül a Népszínház magyar tagozatának felszámolásához vezetett.

Mint köztudott, a történelem, a politika minden időben meghatározza a kultúra, így a színház sorsának alakulását is. A könyv – sok más egyéb mellett – azt is igyekszik megmutatni, hogyan jelentkezett ez az összefonódás az aradi színház esetében, hogyan változott a teátrum sorsa a politikai, társadalmi változások sodrában, és ennek folyományaként hogyan változott a műsorrend, a színészek, no meg a közönség.

Ezek figyelembe vétele volt talán a legnehezebb feladat a könyv szerkezeti felépítésének megszerkesztésében, a szövegének megírásában. Hogy minden egyensúlyban van-e, ezt az olvasó fogja eldönteni.

 

A könyvet március 9-én 18 órakor a Jelen Házban mutatják be. A szerzők: Piroska (Schmidt) Katalin és Piroska István az est végén dedikálják kötetüket.

A szerzők


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'