MOL Winter EVO
Szombat, 2019. január 19., 11.22
A Magyar Kultúra Napja Temesváron

Könyvbemutató és beszélgetés a magyar idegen nyelvként oktatásáról

A szerző dedikálja legújabb kötetét (Pataki-fotók)
A szerző dedikálja legújabb kötetét (Pataki-fotók)

A temesvári Merlot vendéglő konferenciatermében került sor január 20-án, szombaton dr. Magyari Sáraegyetemi docens „A magyar mint idegen nyelv oktatása. Fogalmak, helyzetek, megoldások” című legújabb nyelvész szakkönyvének bemutatójára. A pedagógusok, egyetemi oktatók, újságírók körében nagy érdeklődést kiváltott könyvbemutatóra a temesvári START – Tanácsadó és Továbbképző Iroda szervezésében került sor a Nyelv és kultúra beszélgetéssorozat keretében, a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Az egyetemi előadásokat tartalmazó, elsősorban nyelvészek és pedagógusok  érdeklődését kiváltó kötetet Tácsi Erika ny. magyartanárnő mutatta be, aki több évtizedes nyelvtanári és fordítói tapasztalata fényében méltatta a könyv erényeit. Tácsi Erika nagyra értékelte, hogy a kötet szerzője felmérésekre támaszkodik, elméleti ismeretek alapján nyújt segítséget a pedagógusi gyakorlathoz, ugyanakkor nem fogalmaz meg szentenciákat, hangsúlyozza, hogy a nyelvoktatás során a helyi viszonyokhoz kell alkalmazkodni, és a pedagógusok kreativitását szorgalmazza. A könyv fontos szerepet szán az órán kívüli tevékenységeknek, a diákok sikerélményének, és azt szorgalmazza, hogy az elért eredményeket a környezettel is tudatosítani kell. A könyv címére és tartalmára reagálva, a bemutatót követő beszélgetés során hozzászóltak és kérdéseket tettek fel dr. Albert Ferenc és dr. Delesega Gyula egyetemi tanárok. Kiss Ferenc Temes megyei tanfelügyelő a Temes megyei fakultatív magyar nyelvoktatás helyzetét ismertette, amelyben több mint 350 diák vesz részt, de az oktatóik zöme sajnos nem szakképzett magyartanár, sőt, sok esetben még csak nem is pedagógus. A fakultatív magyar nyelvoktatás helyzetéről fogalmazta meg észrevételeit Jakab Ilona, a Gerhardinum Római Katolikus Líceum igazgatója, aki a rendelkezésére álló eszközökkel hatékonyan támogatja ezt az oktatási formát.

Miről és kikhez szól ez a könyv? – kérdeztük dr. Magyari Sárától, a Partiumi Keresztény Egyetem docensétől.

– A kötet egyetemi előadások anyagát tartalmazza azok számára, akik a magyar nyelv mint idegen nyelv oktatásának a módszertanát tanulmányozzák. Először is fogalmakat tisztáz: mit jelent a „magyar mint idegen nyelv”. Ez egy szemléleti háttér, egy pedagógiai terminus, nem azt jelenti, hogy Romániában a magyar idegen nyelv, úgy mint az angol nyelv például, ez egy módszertani kifejezés. A könyv tisztáz olyan fogalmakat is, mint „regionális nyelv”, „származás nyelv”, ötleteket ad ahhoz, hogyan kell tanítani, bizonyos készségeket hogyan fejlesztünk ezeken az órákon, milyen gyakorlat típusokkal tanítjuk meg írni, olvasni, beszélni azt az embert, aki magyarul tanul.

Kikhez is szól ez a könyv? Elsősorban azokhoz, akik a fakultatív rendszerben tanítanak nálunk, de nem csak hozzájuk, hiszen a magyar tannyelvű iskoláinkban is egyre több olyan gyerek van, aki nem beszéli a magyar nyelvet anyanyelvi szinten.  El tudom képzelni, hogy akár a Temesvári Bartók Béla Líceumban tanító pedagógus is haszonnal tudja forgatni ezt a könyvet, akinek az osztályába kerül egy ilyen gyermek. Temesváron román felnőttek számára is van „magyar mint idegen nyelv” oktatás, aki ezzel foglalkozik, szintén meríthet ebből a kötetből.  Én úgy gondolom, hogy akár egy reál értelmiségi is talál magának olvasmányos fejezeteket ebben a kötetben, hiszen olyan fejezet is van benne, amelynek a címe Hiedelmek a magyar nyelv körül” – nyilatkozta a Nyugati Jelennek dr. Magyari Sára, aki a könyvbemutató végén dedikálta legújabb kötetét.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Magyari Sára / Szerda, 2018. január 24., 20.27 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Kedves Brigitta!

Kérem, írjon Facebook-üzenetet a könyvvel kapcsolatosan.
Üdvözlettel: MS
Hozzászólt: Drugas Brigitta / Kedd, 2018. január 23., 11.52 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Hol lehet megrendelni vagy megvasarolni a konyvet? koszonom

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'