Kultikus táncszínházi előadás a magyar színházban

Írta:
2015. március 9. 16:04 (hétfő) /

Rendkívüli nőnapi vendégelőadást láthattunk vasárnap este a Csiky Gergely Állami Magyar Színházban: Andrea Gavrliu Zic Zac című zseniális táncszínházi előadását, amely a mesteriző koreográfia szakos hallgató vizsgaelőadásából lett többszörös UNATC díjnyertes, a fiatal generáció számára kultikus előadás.

„A Zic Zac a mi generációnk előadása – vallják az alkotók. – Egy fiú–lány kapcsolat szakaszairól szól: szimpátia-antipátia, állati ösztönök és filozófia, érzékenység és kegyetlenség, személyes félelmek és a párkeresés szükséglete, mindez egy humorral telített pszichedelikus utazásba foglalva, és főleg zene, ZENE!” A fergeteges, robbanékony játék a fiatalok számára a világot jelentő diszkó-klubban zajlik, ahol egy groteszk, tüskés disznónak öltözött DJ húzza a talpalávalót a zenére önkívületben táncoló, rángatózó fiataloknak. A kultikus előadást nemcsak a fiatalok, hanem a 40-es, 50-es éveiket taposó középkorúak is magukénak érezhetik, hiszen az egymást követő dallamok, ritmusok között bőven van „retró” is, a groteszk-humoros DJ (Gabriel Costin) pionírdalt suttog a mikrofonba és a DJ-pult egy lámpás rádiókészülékre hasonlít. Andrea Gavriliu és Ştefan Lupu a táncművészet magasiskoláját nyújtják a színpadon, a zseniális koreográfiában az érzések, a gondolatok, a zene mozdulattá válnak, a táncosok eltáncolják az életet és a halált, a múltat és a jövőt. A mozgásszínházi előadásnak frappáns, humoros szövege is van: visszájára fordított, összekuszált szólások, mondások új értelmet nyernek a posztmodern világban és kifejezik a fiatal generáció útkeresését, vívódásait, félelmeit. A lefordíthatatlan szójátékok (zic – mondom, zac – fekszem stb.) ellenállhatatlan humorát csak a román kultúrában jártas néző élvezheti igazán. A bukaresti Godot Café színház előadása sikerében jelentős érdeme van Andreea Săndulescu díszlet- és jelmeztervező munkájának.

Köszönjük a Csiky Gergely színháznak, hogy Nőnapon ezzel a kiváló produkcióval ajándékozta meg a temesvári nézőket. A teltházas előadáson, ahogy mondani szokás, a „csillárokon is lógtak” a nézők és ami nem mindennapi: a nézők 90%-a 20 év körüli fiatal volt! Az előadás végén Balázs Attila direktor TESZT-bérletet és színházi meghívókat sorsolt ki a nézők között.

Hozzászólások