https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 16.14

Látványos Hamlet-feldolgozással rajtolt a TESZT

Claudius és Hamlet végső párviadala Fotó (teszt.ro)
Claudius és Hamlet végső párviadala Fotó (teszt.ro)

A magyar színházban javában zajlik a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó (TESZT). Az idei 12. kiadás a „hősök és ellenhősök, a kompozíció és a dekompozíció, a számok bűvöletében zajló fesztivál” – mondta a TESZT hivatalos megnyitóján Balázs Attila színházigazgató. „Nem volt könnyű az út, ameddig eljutottunk ehhez a naphoz. A legfontosabb hogy TESZT van és reméljük, hogy a TESZT lesz.” – mondta Balázs Attila, a fesztivál költségvetésének felezésére utalva, ami azt eredményezte, hogy több betervezett előadás elmarad.

A TESZT helyet biztosít a legújabb színházi törekvéseknek, a beválogatott előadások már nemcsak a régiót, hanem egész Európát képviselik. Az eddigi legtávolabbról, a szibériai Novoszibirszkből érkezett Sociopath/Hamlet előadás (Stary Dom Állami Dráma Színház) nyitotta meg a fesztivált, amely Andrej Prikotenko rendező sajátos Hamlet-értelmezését mutatja meg a közönségnek. Prikotenko Hamletje antiszociális személyiség, a rendező szerint manapság ez a leggyakoribb embertipus. A szociopata Hamlet kivetített üzenetek által kommunikál a közönséggel, amely lábdobogással jelzi, hogy jelen van. Hálószerű falakkal körülvett, sejtelmesen megvilágított térben zajlik a dráma, Prikotenko által átírt párbeszédekkel, amelyek nehezen követhetők a fordítási nehézségek miatt. A szereplők fiatalok, kisportoltak és szépek, a jelmezek feketék és fehérek, de nem egyértelmű, hogy ki a jó és ki a rossz, Hamlet és Gertrudis feketében jár, míg Claudius, Polonius, Ophélia és Laertes fehér ruhát viselnek. A tragédia könyörtelenül halad a végkifejlet felé, a végső párbaj során már nem igazán tudjuk, hogy kinek szurkoljunk. Lenni vagy nem lenni – vetítik a dráma eredeti szövegét a falakra, majd a szöveg összezavarodik, értelmetlen betűhalmaz az egész, Hamlet is meghal. A fesztivál közönsége vastapssal jutalmazta a látványos, újszerű szibériai előadást (a szövegből azért szerettünk volna többet érteni).

A fesztivál harmadik napján a francia Cie Malka Tánctársulat Tête d’Affiche című mozgásszínházi előadását láthattunk, amelynek koreográfiáját Bouba Landrille Tchouda készítette. A hat táncos, aki a Tête d’Affiche címért, az elsőségért verseng, mindvégig magányos marad. Két nő és négy férfi, négy fehérbőrű és két színesbőrű, valamennyien ismétlődő, robotszerű mozgásokat végeznek. Majd útjaik keresztezik egymást, úgy tűnik, hogy valamiféle kapcsolatok jönnek létre közöttük, végül sorba szerveződnek és az előrejutásért harcolnak egymással. Mindegyik első szeretne lenni, csakis a legelső! Egy közülük elesik, átlépnek rajta, levegőnek nézik. A mai, atomjaira szétesett társadalomról, az emberi kapcsolatok összetettségéről és felszínességéről, az individualizmusról szól a Tête d’Affiche mozgásszínházi előadás, amelynek születéséről sokat megtudhattak azok a nézők, akik részt vettek a Jászai Tamás színikritikus moderálta beszélgetésen. A tánctársulat vezetője, Bouba Landrille Tchouda elmondta, hogy az előadás alapgondolata, az elsőségért vívott küzdelem a mindennapi életből ihletődött, hiszen a szupermarketben várakozó sorban is mindenki első akar lenni, hamarább akar sorra kerülni, mint a többiek. Érdekes volt megtudni, mennyire fontos a táncosoknak a közönség reakciója, ami akár az előadás hosszát is befolyásolhatja. A Tête d’Affiche non-verbális mozgásszínházi előadást is vastapssal honorálta a fesztivál közönsége, megérdemelten!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'