JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 09.54
Aradi könyv kapcsán, annak szerzőjével

„Legfontosabbnak a turizmus támogatását tartottuk”

„Legfontosabbnak a turizmus támogatását tartottuk”
„Legfontosabbnak a turizmus támogatását tartottuk”

Ma délután mutatják be Aradon a románul megjelent Várak, kastélyok és uraik Arad vármegyében c., két szerző nevével megjelent kötetet. Egyikükkel, régi sajtós kollégával, Ioan Valeriu Tuleuval a fotókkal gazdagon illusztrált kötet megszületésének körülményeiről és tartalmáról beszélgetünk.

 

– Először talán arról: hogyan keletkezett és milyen céllal e kb. 160 oldalas, szövegeket-képeket felvonultató, kétségtelenül történelmi időket felelevenítő munka.

Fontos kérdés, mert legalább két alapvető dolgot tisztázhatok. Az egyik: alapvetően az Arad megyei turisztika elősegítését tartottuk szem előtt. Arad megyéről ugyan, sok évtizeddel ezelőtt megjelent egy turisztikai kalauz-féle, az akkori időkben (még az „ántivilágban”) azonban olyan dolgokra kihegyezve, mint a szocialista „megvalósítások”, amelyek aligha érdekelték nagyon az embereket, másrészt mellőztek fontos és érdekes történelmi adatokat.

Azt is el kell mondanom, hogy nem tudományos történelmi munkáról van szó (bár a valós adatok sem hiányoznak belőle), hanem gyakran – ahol csak lehetett –, a helyiek emlékezetében élő, vagy más forrásokból származó „történetekben” gazdag műről. Ezeknek a történeteknek a teljes igazságáról nem mernék felelősséget vállalni – eredetileg történelemtanár volnék, némi betekintéssel a történelmi hűség problémájába.

– Valami olyasmit képzeljünk el, mint az erdélyinek mondott Drakula gróf sztorija? Egy időben a hírhedt országreklám fontos támasza volt...

Olyasfélét, de tán nem olyan vadat. Mi mindenesetre úgy gondoltuk, hogy egy Arad megyét felkereső külföldinek emlékezetesebbé tehető egy jó sztorival egy-egy helyszín, mint a számára nagyjából érdektelen és ismeretlen történelmi adatok felsorolásával.

– Akkor nézzünk bele kicsit alaposabban a könyvbe.

Négy útvonalat jelöltünk ki. 1. a Marostól délre fekvő rész Bodrogtól Kápolnásig, 2. az Arad–Zám útvonal (Zám ugyan már Hunyad megye, de az ottani Nopcsa-kastélyt nem hagyhattuk ki – a családnak Aradon is volt nagy háza – a hozzá fűződő, Jókai regényében leírt történettel), 3. az Arad – Fehér-Körös völgye Világossal, Borosjenővel, Borossebessel, Honctővel, valamint 4. az aradi síkság.

– Még nem tisztáztuk, hogyan keletkezett a könyv ötlete.

A társszerzőnek, Puiu Emilian Valeának, a neves aradi gyűjtőnek jutott eszébe, akinek jelentős kollekciója van régi (még XIX. század végi) darabokat is tartalmazó képeslapokból. Magam egy időben a Măsura c. aradi hetilapban elég hosszú riportsorozatot írtam a témában, azt most a könyv kívánalmai szerint átszerkesztettem. (Van benne baki is, azt ne vedd észre...)

– Befejezésül néhány sztorit megemlíthetnél.

Mekkora cikket akarsz írni? Ha nem túl nagyot, akkor megemlíteném a máriaradnai templom (kisbazilika) tűzvészben el nem enyészett kegyképével kapcsolatosat, Sulkovszky hercegét (pankotai kastélya szépen renoválva), aki fogadásból nyáron szánnal hajtatott ki a vasútállomásra (miután cukorral felszóratta az utat), a neudorfi kápolnában nyugvó Habsburg főhercegnő, I. Ferenc császár lányának egy Zselinszky gróffal megesett szerelme nyomán keletkezett történetet, Horthy Miklósnak egy sofronyai Purgly-lánnyal az aradi központi református templomban megtartott esküvőjét. Folytassam?

– Beharangozónak talán elég. Alig várom, hogy elolvassam a könyvet.

 

***

Aradi várakról, kastélyokról szóló könyv

 

A könyvbemutatóra ma, pénteken 15 órakor Aradon, az Akademos Szálló (Megbékélés tere 3.) vendéglőjében kerül sor.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'