MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 09.06
Oscar-jelölések

Magyar film a jelöltek között!

Magyar film a jelöltek között!
Magyar film a jelöltek között!

Január 23-án, kedden délután jelentették be a 90. Oscar jelöltjeit, a Magyarország által nevezett Testről és lélekről-t a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában jelölték.

Enyedi Ildikó filmje több díjat is nyert már, elvitte Berlinben az Arany Medvét, a főszereplő Borbély Alexandrát pedig Európa legjobb színésznőjének választották az Európa Filmdíj átadóján. Enyedi Ildikó decemberben már egy lépéssel közelebb került az Oscarhoz, ekkor jelentették be, hogy szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilencesre szűkített listáján. Az amerikai filmakadémia idén 92 alkotás közül választotta ki a szűkített listán szereplő kilenc filmet, ezekből január közepén az intézmény által felkért bizottságok választják ki a végső jelölteket. Ezek közé került most be a Testről és lélekről. A díjátadó gálát idén kivételesen nem február végén, hanem – a téli olimpia miatt – március 4-én rendezik meg.

Enyedi Ildikó filmje mellett jelölték a chilei A Fantastic Woman, a libanoni The Insult, az orosz Loveless, és a svéd A négyzet című filmeket.

A Testről és lélekről, melyet külföldön a Netflix forgalmaz, az ötödik magyar Oscar-díjas film lehet, tavaly Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjét találták a kategóriájában a legjobbnak, 2016-ban pedig a Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó szobrot.

A legelső magyar Oscart Rofusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmje kapta 1981-ben, a másodikat Szabó István Mephistója 1982-ben.

 

 

Testről és Lélekről – magyar játékfilm, 116 perc, 2017

„Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként. Örülnél neki? Vagy megijednél? Esetleg romantikusnak találnád? De mi van, ha te cseppet sem vagy romantikus alkat? Hogy nézel egy-egy gyengéd álom után másnap, éberen ennek az idegen embernek szemébe? És, mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Próbálnád megszeretni? Hogy lehet az, hogy éjjel, egymástól több kilométerre, magányos ágyatokban fekve egymáséi lehettek, de nappal, hús vér valótokban egymással szemben állva még egy vacak első randevút sem tudtok normálisan lebonyolítani? És mi van, ha a második találkozó is kínosan sikerül? A harmadik meg kifejezetten szégyenletes? Feladnád? És ha feladnád, kibírnád?”

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'