JelenHaz
Szombat, 2019. augusztus 17., 23.41
Rákóczi fejedelem a vajdahunyadi várban

Magyar rockopera a Hunyad megyei szabadtéri fesztiválon

Tavaly a Zrínyi 1566 rockopera nagy sikert aratott nem csak a magyarság körében. Idén Rákóczi fejedelem lesz a vendég a Hunyadiak ősi várában a nyári szabadtéri operafesztiválon
Tavaly a Zrínyi 1566 rockopera nagy sikert aratott nem csak a magyarság körében. Idén Rákóczi fejedelem lesz a vendég a Hunyadiak ősi várában a nyári szabadtéri operafesztiválon

Tizenegy előadás 6 városban: az idei Hunyad megyei nemzetközi szabadtéri nyári operafesztivál gazdagabb, tartalmasabb és elterjedtebb lesz, mint az előző években. Akárcsak korábban, az operafesztivál súlypontja most is Déva és Vajdahunyad, előadások azonban nemcsak Petrozsényban, hanem Szászvároson, Piskin és Brádon is lesznek. A kulturális ajánlat is gazdagnak ígérkezik, operaelőadások mellett lesz gyermekkórus és magyar rockopera is.

A „Hunedoara lirică” című fesztivál hétfőn, július 9-én kezdődik a dévai színházban, ahol Mozart operáját, a Figaro házasságát mutatják be. Kedden, július 10-én ugyanezt a petrozsényi színházban adják elő. Július 12-én a dévai múzeum mögötti téren Verdi Macbeth című operájára kerül sor a bulgáriai Rusze operatársulatának az előadásában. Július 13-án Szászváros központjában, a sétálóutcában a dévai színház művészei adják elő Mozart „Bastien és Bastienne” című operáját, július 14-én pedig a ruszei bolgár művészek lépnek fel a vajdahunyadi várban Verdi Trubadúrjával. Július 15-én a dévai múzeum mögötti téren kerül sor az operagálára, melyben több híres operaáriáit adnak elő. Július 16-án és 17-én Brádon, majd Piskin a városi parkban lép fel a dévai színház a „Bastien és Bastienne” operával, a fénypont pedig csütörtökön, július 19-én lesz. Akkor a vajdahunyadi várnál mutatják be a Fejedelem című magyar rockoperát.

A Fejedelem szintén történelmi témájú, II. Rákóczi Ferenc szabadságharcát mutatja be. A rockopera ősbemutatója 2011-ben volt Egerben, s szerzője ugyanaz az erdélyi Besztercén született, ámde kisgyerek kora óta Budapesten élő Moravetz Levente, aki a tavaly bemutatott Zrínyi 1566-ot írta, zenéjét pedig a Balásy Szabolcs–Horváth Krisztina szerzőpáros komponálta. Akárcsak a Zrinyít tavaly, a Fejedelem című rockoperát is a Moravetz színtársulat adja elő.

Az operafesztivál a dél-koreai Bugku gyermekkórus előadásaival ér véget, az ázsiai fiatalok július 20-án és 21-én lépnek fel Vajdahunyadon, a várnál, majd Déván a Victoriei téren.

Mihai Panaitescu, a fő szervező dévai színház igazgatója szerint apró módosítások még bekövetkezhetnek, a program még nem végleges. A fesztivál költségvetése olyan félmillió lej, melynek háromnegyedét a megyei tanács biztosítja, a maradékot pedig Déva és Vajdahunyad önkormányzatai. A koreai gyermekkórus két előadása, valamint a szászvárosi, brádi és piskii előadások ingyenesek lesznek, a többieknél a belépő 30 lejbe kerül. 100 lejes bérlettel azonban az összes előadás megtekinthető.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'