Szombat, 2018. október 20., 12.36
A Zrínyi Vajdahunyadon

Magyar rockopera a szabadtéri fesztiválon

Július 18-án magyar rockopera várja az érdeklődőket a Hunyadiak ősi fészkében immár hagyományossá vált nyári szabadtéri operafesztiválon
Július 18-án magyar rockopera várja az érdeklődőket a Hunyadiak ősi fészkében immár hagyományossá vált nyári szabadtéri operafesztiválon

Kedden, július 18-án 21.30-től a Hunyadiak várában kerül sor az idei szabadtéri operafesztivál fénypontjára. Legalábbis a magyarok számára. Akkor mutatják be a Zrínyi 1566című magyar rockoperát.

A rockopera a Zrínyi Miklós által vezetett magyar seregek hősi szigetvári harcát mutatja be a Fenséges Szülejmán szultán által vezetett oszmán ostromlókkal szembe. 1566. augusztus 6. és szeptember 8. között kétezer magyar és horvát katona emberfeletti áldozattal védte meg Szigetvár várát az olyan 100 000 fős oszmán hadseregtől. A végső ellenállásért a várvédők nagy árat fizettek, Zrínyi Miklós (horvátul Mikola Zrinski) például életét is feláldozta, de az idős oszmán szultán is életét vesztette, s ezáltal a magyar–horvát seregek megmentették Európát a török hódítás veszélyétől. Zrínyiék hőstettéről értesülve Richelieu, a nagyhatalmú francia bíboros-kormányfő megjegyezte: „a szigetvári hősöknek köszönhetjük, hogy Európa katedrálisain megmaradt a kereszt és nem került fel a félhold”.

A rockopera ősbemutatója 2009-ben volt, természetesen Szigetváron, s az előadás nyomán még ugyanabban az évben el is nyerte az év kulturális alkotása címet Magyarországon. Szövegét az 1957-ben Besztercén született, ámde kisgyerek kora óta Budapesten élő Moravetz Levente írta, a zenéjét Papp Zoltán komponálta Balásy Szabolcs és Horváth Krisztina együttműködésével. A belépő 50 lejbe kerül.

A nemzetközi operafesztivál azonban már vasárnap, július 16-án 20 órától kezdődik a dévai színházban operagálával. Mozart-, Verdi-, Puccini-, Bizet-, Gounod- és Rimszkij-Korszakov-darabokat adnak elő a lengyel Warcisław Kunc vezényletével.

Hétfőn, július 17-én szintén 20 órai kezdettel ugyanazt az operagálát adják elő a petrozsényi színházban.

Kedden a fentebb említett Zrínyi 1566-ra kerül sor a vajdahunyadi várban, szerdán, július 19-én 21.30-tól a dévai múzeum mögötti téren Verdi Rigoletto című híres operájára kerül sor, a katalán Joan Cantarell vezénylésével. Csütörtökön, július 20-án 21.30-tól a vajdahunyadi várban Giacomo Puccini Tosca című operáját mutatják be, a zárórendezvényre, pedig pénteken, július 21-én 20 órától kerül sor, amikor a dévai színházban Mozart Cosi fan tutte című operáját mutatják be. A rockoperán kívül valamennyi előadáson a zenei hátteret a bákói Mihail Jora filharmónia zenekara biztosítja.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'