JelenHaz
Péntek, 2019. július 19., 16.01

Maradandó művészeti élménnyel nyitják meg Pécs Napját Aradon

Vasarely-kiállítás plakát
Vasarely-kiállítás plakát

Amint azt már olvashatták a Nyugati Jelenben, renkívüli tárlattal igyekeznek megpecsételni az Aradi városnapokon Arad és Pécs testvérvárosok eredményes kapcsolatát. A két város 10 évvel ezelőtt írta alá a testvértelepülési megállapodást, ezt pedig egy régi elképzelés valóra váltásával szeretnék megünnepelni.

Az aradi és a pécsi önkormányzat, valamint az Arad Megyei Múzeum és a Pécsi Janus Pannonius Múzeum együttműködésével Victor Vasarely világhírű pécsi születésű festőművész munkáiból nyílik kiállítás augusztus 23-án, csütörtökön az Arad Megyei Múzeum Szépművészeti részlegén, az Ovidiu Maitec Teremben (Gh. Popa de Teiuș utca 2-4., II. emelet, a könyvtár épületében). A helyszínen 17 órai kezdettel nyitják meg a Pécs Napja Aradon c. hagyományos rendezvényt (Aradi Napok), ezt követi 17.15 órakor a tárlat megnyitója.

A programnak megfelelően, a két testvérváros vezetőségének köszöntő beszéde után, Sárkány József művészettörténész, a kiállítás kurátora (Janus Pannonius Múzeum, Pécs) fogja a bemutatott munkákat méltatni.

Victor Vasarely azon kevés magyar művészek egyike, akiknek a neve az egész világon ismert. Egyetemek, közlekedési csomópontok, pályaudvarok, lakótelepek meghatározó emlékképét adják az ott lévő Vasarely művek. Múzeumok, gyűjtők versengtek festményeinek megszerzéséért, hogy kincsként őrizzék azokat. Tudta azt is, milyen fontos az emberek kötődése a tárgyaikhoz, mily erős a birtoklási vágyuk. Azért fejlesztette a sokszorosítás technikáját, hogy a szerigráfiát (szitanyomatot) művészi rangú, magas esztétikai minőséget képviselő eljárássá tegye. Úgy vélte, a kompozíciós elemek összerakásának milliónyi lehetősége garantálja, hogy – egy viszonylag alacsony áron – művei elérhetők lesznek az átlagember számára is. Lehetségesnek tartotta, hogy a geometrikus alapformákkal –a körrel, a négyzettel, az ellipszissel és a rombusszal – és a színek fantasztikusan gazdag skálájával mindenki saját karakterének megfelelő művet hozzon létre. A Vasarely által kidolgozott és sokirányúan alkalmazott rendszer iskola-, és irányzatteremtő lett. Rövid idő alatt meghódította a világot, s a hatvanas években, a divaton át, uralta a mindennapi élet széles területét is. Vasarely egész életében büszke volt magyarságára. Párizsban született gyermekei kiválóan beszéltek magyarul. Számos festménye címével is tisztelgett a hazája előtt; Hold, Tűz, Ég, Mámor, Vonal-Fegn, amelyet csak mi értünk. Vasarely rengeteget áldozott a modern művészet szellemiségének mind szélesebb körű terjesztéséért, művei megismertetéséért. 1970-ben Gordes-ban egy reneszánsz kastély felújításával múzeumot alapított műveinek. 1976-ban megnyílt pécsi életmű múzeuma a szülővárosának ajándékozott négyszáz műből, amelyet napjainkig több mint két millióan tekintettek meg” – írta Vasarelyről Sárkány József. 

A Vasarely (Vásárhelyi Győző néven Pécsett látta meg a napvilágot 1906-ban.) nevéről elkeresztelt pécsi múzeum, amely a város büstkesége, 1976-ban nyílt meg. Az Aradon most bemutatott több mint 40 alkotás, 360 további művel együtt Vasarely ajándékaként került az 1970-es években a pécsi múzeum gyűjteményébe, azzal a céllal, hogy bemutassák a „Mester” sokszínűségét. Ezeket a kincseket tekinthetik meg 23-án az aradiak.

 

***

A pécsiek aradi programja 17.30 órakor folytatódik a Bábszínházban a Grimask Színház Ördöngős Jankóc. zenés bábjátékával, majd 18 órától a Bóbita Bábszínház Az ördögszántotta hegy c. gólyalábas bábelőadásra várják a közönséget a Megbékélési parkba. Ugyanott, 18.30-kor a Misina Néptáncegyüttes lép fel, 19 órától Magyar Táncház, végül, 20 órai kezdettel a Hegyvidéki (Budapest XII. Kerület) Jazz Kvartett koncertje csendül fel a színpadon. A Megbékélési parkban kézműves termékekkel és pécsi borokkal szeretnék még színesebbé tenni a napot.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'