Csütörtök, 2018. december 13., 08.06

Meghívó Abrudbányára

Meghívó Abrudbányára
Meghívó Abrudbányára

Az Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület idén harmadik alkalommal rendezi meg az Abrudbányai Magyar Közösség Napját. Az interetnikus kulturális nap változatos, színes programmal várja a festői környezetben fekvő bányaváros elszármazottait, kedvelőit, barátait.

A rendezvény célja a maroknyi mélyszórványban élő magyarság nemzettudatának erősítése által az asszimilációs folyamat megállítása, hagyományainak ápolása, az együtt élő románok, magyarok életmódjának, kultúrájának kölcsönös megismerése és tisztelete.

A nap programját a szervezők úgy állították össze, hogy a fenti célnak maradéktalanul megfeleljen. A kisváros főterén nemrég felújított református templomban tizenegy órakor kezdődő istentisztelet után ugyanott különböző témájú előadások hangzanak el, majd orgonakoncert és a kovásznai Pastorala kórus műsora zárja a nyitó rendezvényt.

Ezt követően Gábor Ferenc helybeli református lelkipásztor fotókiállítását tekinthetik meg az érdeklődők a Gold Caffé kávézóban, a szakszerű idegenvezetéssel történő főtéri séta alkalmával megcsodálhatják a jobb sorsra érdemes Abrudbánya épített örökségét, majd a kovásznai meghívottak ősi magyar játékok bemutatóját nézhetik meg.

A város főterén felállított színpadon a segesvári Kikerics és egy szász néptánccsoport,  a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes, az alsókápolnai Fetele de la Căpâlna és a topánfalvi Doina Moţilor hagyományőrző tánccsoportok bűvölik el táncaikkal a nézőközönséget. Ezt követi az abrudbányai HCC mazsorett-együttes bemutatója.

A nap kedves, jelkép-értékű eseménye a magyaros gulyás és a helyi jellegzetesség, a bálmos megkóstolása.

A nap zárórendezvénye egy fergetegesnek ígérkező könnyűzene koncert, amelyen fellép Dancs Annamari és a Romantica együttes.

Az Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület vezetői, Kopenetz Lóránd elnök, Gábor Ferenc alelnök és Gábor Krisztina titkár szeretettel várnak minden érdeklődőt 2012. június 23-án Abrudbányára, hogy egy felejthetetlen nap élményeivel térhessen ki-ki otthonába, és visszavágyjon a festői tájba, ahol románok, magyarok példaértékű békességben élnek együtt.

Józsa Miklós


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'