JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 10.55
Élvezzük a tavaszi szellőt!

Megjelent a februári Szövétnek

Megjelent a februári Szövétnek
Megjelent a februári Szövétnek

Bár februári számunk címlapján hóval fedett az aradi kultúrpalota nemrég felújított épületének környéke, mindannyian érezzük, tudjuk, hogy közeleg a tavasz. A piacon már árulják a hóvirágot, megjelentek vidékünkön az első gólyák, olvasóink kezébe adjuk a februári Szövétneket.

Már a második oldalon Kranowszky-Nagy Andrea, a lapot kiadó Alma Mater Alapítvány tavaly  megválasztott elnöke nyilatkozik az új kuratórium megvalósításairól, terveiről.

Indul utána az IRODALOM, MŰVÉSZET rovat Bencze Mihály matematikus-költő két versével (Farsangi szabadság; Ablakomon forró párád) és Böszörményi Zoltán filozofikus költeményével (Szókratész is arra tanított). Varga Melinda versei (Nulla fok, október; Zuzmóra és dér; Halottak napja, égi rés) és Kurunczi Mária rövidprózája (Hajléktalanok) a nyomda sajnálatos hibája miatt kimaradtak a decemberi lap nyomtatott változatából. Igyekszünk kijavítani a hibát, és elnézést kérünk a nyomda nevében. Következnek Brittich Erzsébet kétsorosai (Ne várd; Túl közel; Mit tegyek; Lakatlan sziget), Szabó Péter Mozaik című verse és Petru M. Haș románul írt  költeménye (Egy levél innen – Fordította: Regéczy Szabina Perle). Perneki-Simonsits István, nyugalmazott sebész egy 2000-ben született, nosztalgikus, kesernyés ízű versét küldte el szerkesztőségünkbe (Sorsom, sorsunk). Az érzékeny líra további, aradi képviselői folytatják a sort: Ódry Mária akvarellel illusztrált, tavaszt idéző munkája (Február, február), Nagy Gizella  versei (Pusztulás; Születésnap – 1.; Születésnap – 2.) és a Csiky Gergely Főgimnázium végzős diákjának, Simpf Angelikának  sikeres szárnypróbálgatása a költészet oltárán (Talán felolvadsz). Prózából sem szenvedtünk hiányt a februári Szövétnek összeállításakor. Immár állandó munkatársunknak számító Frideczky Katalin, zongoraművész-író elbeszélése (A becsületes megtaláló) derűt varázsol, Nótáros Lajos Arad marad, című folytatásos regényének legújabb epizódja is érdekfeszítő. Radnai István Agyvelő spirituszban című novellája a költő-író  egyéni stílusában lenyűgözi olvasóit. Levél érkezett Cicagóból; Tatár Etelka jelentkezett ismét (Elfelejtett évfordulók – 1.), és izgalmas kulisszatitkokat árulaz Elfújta a szél című nagysikerű mozifilm születéséről. Nagy Attila színművész emlékére írta cikkét Piroska Katalin. Olvasása után nehezen hisszük el, hogy a magyar színház- és filmművészet felejthetetlen alakja már 27 éve nincs köztünk.

AHELYTÖRTÉNET rovatban Sarusi Mihály újra a szívéhez oly közel álló Arad-megyei falu életének egyik legutóbbi szakaszát, hétköznapjait, fontosabb eseményeit eleveníti fel (Szalbek-Iratos 2014-2018). Az aradi turizmus rövid történetének bemutatása, Stefanov Titusz Sever Dan jóvoltából eljutott a 8. részhez.

Makai Zoltán, a Szövétnek régi, hűséges munkatársa, a TUDOMÁNY rovatban sokunk örömére  érdekes  értekezést állított össze lapunk részére.  (Gondolatok a Gaia-elméletről – 1.).

Olvasóink nagy része előszeretettel böngészi MEMOÁRrovatunkat. Több remek írás szerepel a februári számban: Szabó István: Karácsony, vagy amit akartok; Zalevski Adrián: Az ördögbőrdzseki; Koreck Aladár: Katonák vagyunk; Nienstedt Kovách Ildikó: Egy pohár tej; Dr. Markovity Radmila: Semmi és valami.

„A szeretet türelmes, jóságos…” Ezzel az idézettel indul Bátkai Sándor eszmefuttatása a HITÉLET rovatban (Türelem… ), Horváth Csaba Kiskapusról  Kitti nevű kis barátjával folytatja a tanulságos társalgást (A játék).

Rövid, képes beszámolót küldött az ÚTINAPLÓrovatban Fitori Julianna, aki Törökország déli tengerpartján járt (Kirándulás Kappadókiába).

AzEGÉSZSÉG rovatban Dr. Vajda Sándor, kedves, nyugalmazott főorvos barátunk Borosjenőből legtöbbször olyan izgalmas témát választ, amely olvasóink nagy részének felkelti figyelmét. A leismertebb antibiotikum felfedezéséről ír (A 20. század csodája, a penicillin).

Februári számunkban Brittich Erzsébet, képzőművész, költő, író, ahogy már megszoktuk, összeállított egy kis KERESZTREJTVÉNYt (A fájdalom festője).

Végül a népszerű HUMOR rovat. Benne Kövér Péter kissé érzelmes írásában családi emlékeibe enged betekintést (Találkozás egy ellenőrrel, avagy megérezte a végemet– Pár komoly gondolat a negyven éves házassági évfordulónk alkalmából). Kocsik Krisztina ironikusan utal egy kis falu életének groteszkségére (Éljen!).Csotó Nagy Mária a szovátai Medve-tóban fürdött, és elhozta nekünk ennek a természeti csodának a képét (Tó-szefi). Grosz László két szellemes bökverse zárja a rovatot (Vénülő papucsférj; Hóember-sztori).

Hogy a lap kép-, illetve grafikai anyaga se maradjon ki a felsorolásból, szólunk az első belső borítón látható, Kurunczi Ferenc kamerájával készült,  Kulturális Arad című fotó-összeállításról,  meg a hátsó belső borítóra került válogatásról Kocsis Rudolf tusrajzaiból. A belső, fekete-fehér oldalakat ezúttal is Kett Groza János mester rajzai díszítik.

Élvezzük a tavaszi szellőt! Sétáljunk ki a parkba, a folyópartra, üljünk le egy padra, és lapozzuk örömmel a februári Szövétneket! Közben biztosan megjön a kedvünk az olvasáshoz is.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'