Fölszálott a páva

JelenHaz
Kedd, 2019. november 12., 05.22

Megjelent a júniusi Szövétnek

Megjelent a júniusi Szövétnek
Megjelent a júniusi Szövétnek

A földet, kertet, utat bőségesen áztató esős május után kánikulával rontott ránk június. És mi észre sem akartuk venni, hogy ez a dolgok rendje; a tavasszal záporok zúdulnak a nyakunkba, nyáron pedig tikkasztó a hőség. Vigaszként az esőtől-naptól védő tető alá behúzódó barátaink, olvasóink kézbe vehetik kedvenc lapjuk, a Szövétnek újabb, immár 130. számát.

Aktuális, ünnepi események felidézése a színes borítókon: a címlapon az arad-belvárosi minorita templom tizenhárom elsőáldozója veszi körül büszkén lelki oktatójukat az oltár előtt (Kurunczi Ferenc felvétele). Az első belső színes borítón a Csiky Gergely Főgimnázium két május végi kiemelkedő eseményét idézzük: a kicsengetést és a néptáncgálát, Ilona János és Kurunczi Ferenc kamerájának jóvoltából. Aradi Mozaik a hátsó belső borítón: kulturális életünk néhány emlékezetes pillanatából keverve. A hátsó borítón Horga Annamária, a Csiky tehetséges végzősének hangulatos háttérképe ragyogóan illik Petőfi Sándor Erdőben című verséhez.

Egy emlékezetes 50 éves érettségi találkozó felidézése után (Nem könnyezünk) indul az IRODALOM, MŰVÉSZET rovat. Benne Brauch Magda igényes kritikája Böszörményi Zoltán Soha véget nem érő szeretkezés című, legújabb verseskötetéről („Mint aki nem fut mindhiába”). Versek következnek: Varga Melinda: Csipkerózsika-lét, Bencze Mihály: Dallam kötözi a Földet, Iulian Patca: Még hiszek, Szabó Péter: /Pengetvén ének végsorait/, Grosz László: Valaki, Ódry Mária: Összenőtt fák, Nagy Gizella: Állatmese. A rövidpróza is jelen van: Radnai István: Elveszett paradicsom, Brittich Erzsébet: Hold-ember szerelme. Kellemes meglepetés a Pihetollak a Csikyből címszó alatt egy igen tehetséges kisdiák, Bíró Endre: Árva madár, vándor madár című elbeszélése. Nótáros Lajos folytatásos regényének IV. szakaszához ért (Arad marad – IV. – 1. – Az osztálykérdés). Piroska Katalin a XIX. század eleji nyelvújításról írt színes beszámolót (200 éve ért véget a magyar nyelvújítási harc). Jámbor Ilona a tornyai és nagyvarjasi asszonykórust mutatja be érdekes interjújában (Asszonykórus).

A MEMOÁR rovatban közismert aradi személyiségek emlékeznek: Matekovits Mihály (Aradiként Bukarestben) és Koreck Aladár (Arad, a Maros ajándéka).

Olvasóink körében igen népszerű a HELYTÖRTÉNET rovat. Benne Sarusi Mihály, a kisiratosi falurajz jeles szerzőjének írása (Vadászíró földesurunk, Szalbek György). Puskel Péter cikke  Munkácsy Mihály születésének évfordulójára utal (175 éve született az „aranyecset” nagy mestere – Aradi vonatkozású levelek Munkácsytól és Munkácsynak). Befejező részéhez érkezett Stefanov Titusz Sever Dan sorozata (Az aradi turizmus rövid története – 9.).

Az OKTATÁS rovatban az iskolán kívüli tevékenységekről számol be a Csiky Gergely Főgimnázium tanára, Rogoz Marianna (Élményeink az „Iskola másként” eseményeiből).

A HITÉLET rovatban Bátkai Sándor tanulságos bibliai történeteket idéz fel (Sorsdöntő élethelyzetek).

A fáradhatatlan Dr. Vajda Sándor sokunkat érdeklő témáról értekezik az EGÉSZSÉG rovatban (A fájdalom és csillapítása).

Megszoktuk, hogy a HUMOR rovat állandó szerzője Kövér Péter. Ezúttal sem okoz csalódást derűs írásával („Csókod is a mááásééé lehet” – Avagy az univerzális dilettáns).

A nyár az utazások évszaka. ÚTINAPLÓ rovatunk Rómába, az „örök város”-ba vezeti a nyájas olvasót. Bodó Barna, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense Vatikánban, a Szent Péter-bazilikában járt. Ezt a látogatást idézi Fehér bot című írása. Szabó István a tőle megszokott sziporkázó stílusában tárja elénk tavaszi, római látogatásának néhány részletét (Róma, áprilisban satöbbi – némi jóindulattal romantikus esszé, némi rosszindulattal fárasztó).

A rejtvénykedvelők júniusban sem maradnak KERESZTREJTVÉNY nélkül. Gondoskodott róla Brittich Erzsébet (175 éve született festőművész).

SPORT rovattal zárul a lap. Ujj János, a közismert helytörténész egy népszerű aradi focicsapat, az AMTE születésnapján emeli ki a múlt sikereit (Évforduló – Az ötven évvel ezelőtti AMTE).

Befejezésül megköszönjük idősebb és fiatalabb képzőművész munkatársaink odaadását. Grafikáik, rajzaik díszei a júniusi Szövétneknek. Róluk van szó: Kett Groza János, Ódry Mária,  Czernák Dorottya, Madarász Izabella.

A Szövétnek munkatársai szép nyarat, tartalmas időtöltést kívánnak kedves olvasóiknak!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'