JelenHaz
Szombat, 2019. december 14., 04.05

Megjelent az Erdélyi Gyopár idei 5. lapszáma

Megjelent az Erdélyi Gyopár idei 5. lapszáma
Megjelent az Erdélyi Gyopár idei 5. lapszáma

Az EKE Vándortáborát követő lapszám egyben vándortábori leltár is, amint arról a vezércikkben is olvashatnak. A leltárt és a vándortáborokat folytatni kell, éppen ezért a jövő évi tábor szervezését a Gyergyói Osztály vállalta el. 

Az EKE Országos Küldöttgyűlésén fontos döntéseket hoztak, ezekről minden tagnak tudnia kell, mindezekről dr. Péterffy Anna-Erzsébet EKE-alelnök számol be. Megszokhattuk, hogy a folyóirat hasábjain bemutatkozik egy-egy EKE-osztály, ezúttal a nagybányai „gutinosokra” került a sor. Terveikről, kedvenc túrahelyeikről számolnak be olvasóiknak. Balázs Katalin ezúttal is a múltba repít, írásából megtudhatjuk, hogy „Az EKE-pezsgőt készítő Belatini Braun A. velencei pezsgőgyárost az ezeréves kiállításon bemutatott kitűnő pezsgőboraiért, a király Magyar nemességgel tüntette ki”. Kocsis Hobo Lászlótól búcsúzunk a Távolságok meghatározása, becslésecikkel. Kocsis András a Görgény-völgyi Mocsárerdőbe kalauzol, ahol több százéves óriástölgyet láthatunk a védett területen. E lapszámban is bekerültek az EKE-napi pályázatra beküldött gyerekírások és rajzok legjobbjai. A gyerekek a Medve-barlangba, illetve A nagy kirándulásra hívnak bennünket, Csiki Árpád távolabbi helyekre, a Kaukázus csúcsaira vezeti olvasóinkat. Bartók Attila Az erdélyi hegyek endemikus és veszélyeztetett növényei című sorozata a Retyezát-hegységre összpontosít, melyről a bevezetőben Tavaszy Sándor eképpen írt hajdanán: „Aki erdélyi bolyongásaiban fogalmat akar alkotni a természeti szépségek nagyszerűségéről, arról, ami nagyszabású, valóban nagyszerű és óriási kiterjedésű, az kísérelje meg bejárni a Retyezátot”. A Hobbi-oldalon a vulkánokkal ismerkedhetünk, most sem maradnak el a rejtvények és a turistahumor.

Az Erdélyi Gyopár idei ötödik lapszáma már megvásárolható az EKE-osztályoknál vagy előfizethető a gyopar@eke.ma címen. Keressék a lapot, ápolják az õsök hagyatékát, a turistaságot.

Tartalmából:

• Beszámoló a XVIII. EKE Vándortáborról

• Bemutatkozik az EKE nagybányai Gutin Osztálya

• Az Oltár-kő csúcshódításának 75. évét ünnepelték

• Díjnyertes gyerek-pályázatok

• Korabeli „válságkezelés” pezsgővel s gyufával

• Távolságok meghatározása, becslése

• Újabb kincsek a Czárán-kutatáshoz

• Állatok nyomorúsága

• Jelentés a Kaukázusból


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'