Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szombat, 2019. november 16., 03.33

Megnyílt a lugosi Képzőművészeti Tárlat

Megnyílt a lugosi Képzőművészeti Tárlat
Megnyílt a lugosi Képzőművészeti Tárlat

A város művészeti életének egyik jelentős eseménye, az éves képzőművészeti szalon megnyitása zajlott le az elmúlt hét végén Lugoson. A képzőművészek helyi szervezete – elnöke Pokker László szobrászművész – valamint a városháza szervezésében a Pro Arte Galériában közel hatvan művész állította ki legfrissebb alkotásait. A reprezentatív rendezvényre a lugosiak – első ízben – barátaikat is meghívták: az aradi, dévai, resicabányai és temesvári festőket, szobrászokat, grafikusokat és díszítőművészeket. Legtöbbjük valamilyen módon kötődik a Temes-parti városhoz, a születés, az iskolai évek vagy az ottani pályakezdés jogán bizonyos mértékig lugosinak tartja magát.

A megnyitón üdvözölte a nagyszámú közönséget Silvia Block, a Városháza kulturális referense, Pokker László a Képzőművészek Szövetségének elnöke, a munkákról pedig Ioan Iovan temesvári műkritikus, egyetemi tanár  értekezett, aki nemcsak azért tartja magát lugosinak, mert Bolduron született és a neves Coriolan Brediceanu Lícemban tanult, hanem azért is mert hosszabb ideig az ottani művelődési élet meghatározó egyénisége volt tanárként és múzeumigazgatóként. Értékelte a lugosiak nyitását az egész régió felé, a kiállítás magas művészi színvonalát, a különböző alkotói generációk, stílusok, műfajok jelenlétét valamint a meghívottak iránti tiszteletet. A lugosi képzőművészeti szalon egészében értékes és tekintélyes művészeti megnyilvánulás, amely egyszerre helyi és regionális kötődésű, ugyanakkor összhangban van az európai kortársművészetek stílustörekvéseivel. Térben és időben összegző, rangos művészi bemutatkozás.

A képzőművészeti szalon szervezői az eseményre igényes grafikai kiállítású katalógust készítettek, amely száz színes fotón örökíti meg a Pro Arte Galériában kiállított műalkotásokat.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'