MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 16., 18.29

Megnyílt A sokszínűség képei című kiállítás

Balogh István és Laczikó Enikő bemutatják a Sokszínűség képei című kiállítást
Balogh István és Laczikó Enikő bemutatják a Sokszínűség képei című kiállítást

A Temesvári Forradalom Emlékmúzeumában szeptember 9-én, szombaton tartották meg a Sokszínűség Kupa kisebbségi futballbajnokság és a Sokszínűség képei című képzőművészeti kiállítás hivatalos megnyitóját. Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) programjának a célja a romániai nemzeti kisebbségek fiataljainak a megszólítása és a kisebbségek kulturális értékeinek a bemutatása.

A háromnapos rendezvénysorozat hivatalos megnyitóján részt vett Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) vezetője, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) képviselője, a kisebbségek parlamenti csoportjainak képviselői, valamint a helyi magyarság képviseletében Molnár Zsolt volt parlamenti képviselő, a Sokszínűség Kupa egyik kezdeményezője. A házigazda Forradalom Emlékmúzeuma Egyesület elnöke, Orban Traian köszöntőjében kiemelte: az 1989-es temesvári forradalom a román többség és a bánsági kisebbségek összefogásának, szolidaritásának emlékezetes példája volt, a hősi halottak között megtalálhatók valamennyi bánsági kisebbség képviselői. A Sokszínűség Kupájáról Molnár Zsolt elmondta: európai mintára találták ki ezt a kisebbségi futballbajnokságot, amelynek célja a fiatalság bevonásán kívül a fajgyűlölet, a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem, a romániai etnikai és kulturális sokszínűség népszerűsítése.  

A Forradalom Emlékmúzeumában megnyitott Sokszínűség képei című kiállítást Balogh István szobrászművész mutatta be. „Nagy álmom valósult meg, ez az első olyan képzőművészeti kiállítás, ahol mind a húsz romániai nemzeti kisebbség legalább egy képviselője részt vesz legalább egy alkotással” – mondta Balogh István. A kiállítás anyagát a 2016-os nagyenyedi Kortárs Művészeti Interetnikus Tábor alkotásaiból válogatták és a művészek többsége a temesvári megnyitón is jelen volt.

„Ez a program három évvel ezelőtt úgy indult, hogy szervezünk egy kisebbségi futballbajnokságot a fiatalok számára és valamivel összekötjük a sportot – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) vezetője –, az ötlet az akkori két parlamenti képviselőtől, Molnár Zsolttól és a horvát képviselőtől, Slobodan Geratól jött, hogy szervezzünk egy focibajnokságot és mellette valamilyen szinten próbáljuk bemutatni a kisebbségek kultúráját. Első évben mindegyik kisebbség azt hozta el a rendezvényre, amit akart. Második évben egy gyermekrajztábor kiállítását mutattuk be, illetve tavaly a Hargita Megyei Kulturális Központnak volt a roma közösségről egy gyönyörű kiállítása. Tavaly októberben Nagyenyeden szerveztünk egy interetnikus képzőművészeti tábort. Ez volt az első ilyen tábor, amit valaha valahol rendeztek, és ahol egy országnak az összes elismert etnikuma részt vett. A táborban mind a húsz romániai kisebbség legalább egy képviselője ott volt, illetve részt vett a román többségtől is egy pár képzőművész. A tábor három szinten ment: volt festészet, fényképészet és volt szobrászat. Ezeket az alkotásokat, amelyeket ide elhoztunk, először a Cotroceni-palotában állítottuk ki tavaly, illetve elvisszük még idén Brüsszelbe is. Az interetnikus tábornak nagyon jó üzenete volt, elsősorban azoknak a jó kapcsolatoknak, az egymás között kialakított hálózatnak köszönhetően, amit a művészek kialakítottak. Nagyon jó ötletek, együttműködések születtek, a művészek azóta is egymást támogatják, ezért is akartuk most idén ezt Temesváron is bemutatni, hiszen az ötlet is itt született meg. “

A háromnapos program szombaton és vasárnap az újszentesi stadionban megrendezett Sokszínűség Kupa focibajnokság mérkőzéseivel folytatódott, amelynek eredményeiről egy későbbi lapszámunkban számolunk be. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'