JelenHaz
Vasárnap, 2019. december 08., 04.55

Mikszáth Kálmán-est a Tóth Árpád Irodalmi Körben

 
2010. január 14., 20.38
Csütörtök

Az aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör január 12-én, kedden délután tartotta első idei munkaülését a megyei könyvtár zenetermében. A kör alkotóműhelyéből ezúttal Bokor Ella költeményei kerültek elő. 

E versekből az Aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola diákjai, Máthé Emese, Tóth Bianka, Tóth Blanka, Kovács Ernő és Csipkár Noémi adtak elő egy összeállítást Szabó László magyar nyelv- és irodalom szakos tanár vezetésével.

A rendezvény második részében dr. Brauch Magda tanárnő Mikszáth Kálmánra emlékezett a neves író halálának 100. évfordulója alkalmából. Röviden beszélt életéről, novelláiról, valamint Különös házasság, A Noszty fiú esete Tóth Marival, A fekete város című regényeiről. Ez utóbbit részletesen mutatta be a hallgatóság számára.

A jelenlevők megtudhatták, hogy a mű cselekménye a kuruc korszakban játszódik, történelmi távlatba helyezve a nemesség és polgárság szembenállását. A középpontba az író Szepes megye nemességének és Lőcse polgárainak hosszú ideig tartó konfliktusát helyezi, ám nem hiányzik a romantikus meseszövés sem. Egy vadászaton a lőcsei polgármester lelövi Görgey alispán kutyáját, válaszul az alispán lelövi a polgármestert.

A polgárság torzsalkodása mögött feltűnik a kuruc–labanc küzdelem is, mégsem tekinthető A fekete város történelmi regénynek. Inkább konfliktusokat érzékeltető, romantikát és realizmust ötvöző társadalmi alkotás. A méltató részletesen jellemezte a szereplőket és azok tetteinek mozgatórugóit. A regényből Czernák Ferenc, Hevesi József, Kolumbán Zsolt és Kiss Anna olvastak fel részleteket.

Czernák Ferenc Szombati István költeményét adta elő újévi köszöntő gyanánt, majd agapé és baráti beszélgetés következett.

Regéczy Szabina Perle

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'