MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 16., 18.39
A Magyar Kultúra Napja a kisiratosi iskolában

Minél többet megszerezni elődeink hagyatékából

A Kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola közössége a Magyar Kultúra Napját ünnepelte január 22-én az iskola tornatermében. E napon nemcsak kultúránk ápolásának és továbbadásának a fontosságára figyelünk, hanem a Himnusz születésnapjára is emlékezünk, melynek megírását Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be.

A megemlékezés alkalmat adott arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk szellemi értékeinket.

Az ünnepséget színvonalas műsorával tette emlékezetessé a diákkórus, az Őszirózsa Népdalverseny országos szakaszának sikeres résztvevői, Korpa Marcell (különdíjas) és Szalai Blanka, valamint iskolánk szavalói és mesemondói, akik közül sokan sikeresen képviselték az elmúlt évben iskolánkat a megmérettetéseken. Név szerint: Németh Natália (a Kányádi Sándor Versmondó Verseny megyei szakaszának I. helyezettje), Szalai Blanka, Kocsis Fruzsina, Szatmári Kata-Karolina (a Kriza János Mesemondó Verseny megyei szakaszának II. helyezettje), Tiba-Fischer Eszter (a Kriza János Mesemondó Verseny megyei szakaszának I. helyezettje, az országos szakasz Napsugár-különdíjasa), Almási Dorka (a békéscsabai Premier Vers- és Prózamondó Verseny II. helyezettje), Juhász Zoltán (a békéscsabai Premier Vers- és Prózamondó Verseny I. helyezettje), Szalai Andor, Almási Eszter (a Vidám Versek Versmondó Versenye megyei szakaszának III. helyezettje) és Lacsán Zsófia (a Vidám Versek Versmondó Versenye megyei szakaszának II. helyezettje).

A megemlékezéshez méltó befejezéseként Bartók Béla szavait idézték: „A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” Tehát arra kell törekednünk, hogy minél többet szerezzünk meg elődeink hagyatékából, hiszen nemzeti kultúránk megtartása nélkül szétmorzsálódik nemzetünk.

Az ünnepség az alkalomhoz illően a Himnusz közös eléneklésével zárult.

Köszönetet mondunk iskolánk pedagógusainak, akik felkészítették a fellépő diákokat, és reméljük, hogy az elkövetkezőkben egyre többen bekapcsolódnak majd a falu közösségéből is a már hagyományossá vált megemlékezésbe.

 

Őze Kinga magyartanár


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'