MOL Winter EVO
Kedd, 2019. január 22., 09.09

Nagy sikerű nemzetközi folklórfesztivál Nagyenyeden

Érkezés a színpadhoz
Érkezés a színpadhoz

Másodszor rendezték meg Nagyenyeden a Nemzetközi Folklór Fesztivált. A tavalyi nagysikerű rendezvény után, a Polgármesteri Hivatal és a Helyi tanács, a Megyei tanács támogatásával idén július 19–22 között rendezte meg e fesztivált. 

Ez alkalommal Németország, Bosznia, Észtország, Szerbia, Görögország, Törökország és Románia városaiból választottak a rendezők tánccsoportokat.

Sikerült megtudnunk, néhány érdekes információt a következő tánccsoportokról:

Németországból, a dingelstädti tánccsoport vett részt a fesztiválon, s fontos tudnivaló, hogy e csoport tagjai 20 és 75 év közti személyek.

Észtországból, a legrégebbi tánccsoport, a Soprus volt jelen Nagyenyeden. A csoport neve barátság-ot jelent. A legfiatalabb táncos 18, a legidősebb 57 esztendős.

A Nostos Polichni tánccsoport, Theszalonikból jött, és egy 2010-ben alakult kulturális központ tagjaiból áll.

A Szarajevóban 2002-ben alakult Slavijatánccsoport képviselte Boszniát. A csoport legtöbb tagja, a városbeli Zene Akadémián tanul.

A tavalyi siker után a nézők magasra emelték a mércét, s az első naptól kezdve sokan voltak jelen a színpad előtt, a táncosokra várva. Csütörtök este 8 óra körül megjelentek a csoportok, s kezdődhetett a fesztivál. Minden este, elsőként a romániai tánccsoportok léptek fel. A közönség nagy tapssal köszönte meg a kiváló táncokat, s ennek örvendtek a táncosok is, mivel fáradtan, de mosolyogva léptek le a színpadról. 

Vasárnap délután 17 órakor a nagyenyedi Liviu Rebreanu Kulturális Központ elől indult el a tánccsoportok népviseletét bemutató felvonulás. Az első megálló a polgármesteri hivatal előtt volt, s itt miden csoport egy rövid táncot mutatott be a jelenlévő nézőknek, és a helyi hatóságoknak. Ezután folytatták útjukat a Dallas, illetve Micro negyeden keresztül a Dr. Constantin Hagea piactéren elhelyezett színpadig.

Az igazi előadás, vagy pontosabban a szenzáció vasárnap este volt, s ezt az enyediek is megérezték, mivel óriási tömeg volt jelen! Nehéz jelzőket találni a tánccsoportok gálaesti szereplésére. Aki jelen volt, az bizonyíthatja, hogy nem túlzás, amit írok, mivel valóságos tapsvihar köszönte meg a táncosoknak a fantasztikus előadást. A legtöbb tapsot és éljenzést a boszniai és szerbiai csoportok kapták, mivel ilyen szereplést ritkán láthatni. A fényképezőgépek folyamatosan villogtak, az első sorokban majdnem minden személy kezében volt videokamera, sokan meg akarták örökíteni a gyönyörű táncokat. A szerb és bosnyák táncosok már a fáradtságot sem érezték, amikor lejöttek a színpadról, néhányuk szemében örömkönny csillogott, mivel ily meleg fogadtatásra és tapsra nem számítottak.

Ezek után minden csoport egy szimbolikus kupát és oklevelet kapott, s az estét egy gyönyörű tűzijáték zárta.

Érsek Attila


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'