Csütörtök, 2018. december 13., 09.29

Nagyenyediek a Sárospataki Kulturális Találkozón

Nagyenyediek a Sárospataki Kulturális Találkozón
Nagyenyediek a Sárospataki Kulturális Találkozón
Április 22–25. között Sárospatak volt a házigazdája a nagyenyedi, a csurgói, a debreceni, a pápai és a sárospataki kollégiumok számára rendezett kulturális találkozónak.


A rendezvény illeszkedni kívánt a Kálvin-emlékév szellemiségéhez, másrészt Sárospatakon 2010. Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony elhunyta 350. évfordulója ad okot a találkozásra, életműve megbecsülésére.

A vendégek a találkozón művészeti és más kategóriákban kell bemutatkozzanak, bemutassák iskolájukat, kultúrájukat, mint például: színjátszás, kórus, szólóének, zene, tánc, képzőművészet. 

A hagyományos művészeti ágak mellett olyan fiatalok jelentkezésére számítottak, akik a méltatlanul elfeledett retorika gazdag eszköztárával képesek népszerűsíteni mások számára is a kollégiumukat, és akik a modern kor nyújtotta lehetőségek felhasználásával – vizuális eszköztár – képesek bemutatni iskolájukat.

A nagyenyedi küldöttség néptánccal, kisfilmmel, fotókiállítással jelentkezett. Néptánc kategóriában magyarlapádi táncokat mutattak be, a koreográfiát készítette Bánffy Farkas és Turzai Zsolt; a film A Bethlen Gábor Kollégium címet viseli, készítői: Kiss Csaba, Szilágyi Péter, Papp István, Boca Paula, irányítóik Szilágyi Róbert és Kónya Mária; retorikai előadást tartott Szilágyi Péter.Turzai Melánia, a Bethlen Gábor Kollégium aligazgatónője nagyon szívesen beszámolt a hétvégi eseményekről:

“– A diákok számára talán a legnagyobb élmény a kirándulás volt a Magas-hegyi kilátóra. Itt van egy kalandpark, libegő, bobpálya. Mindenki leereszkedhetett a libegőn és a bobpályán is. Nekem a legnagyobb élmény, hogy eljutottam Sárospatakra és láttam a Magyar Nyelv Múzeumát.

Ugyancsak nagyon szép volt a szombat esti tábortűz, a Bodrog partján egy óriási tábortüzet raktak a diákok tiszteletére, a lapádi énekesekkel, gitárosokkal a hangulat is nagyon jó lett. Vasárnap az istentisztelet után történelmi menet került sorra. A menetet 5 vagy 6 lovas vezette, Rákóczi korabeli ruhában voltak felöltözve, ezt követték a zászlósok, köztük volt természetesen a miénk is, utána a többi csoport, mint például a Borrend, a Lorántffy Zsuzsanna Egylet tagjai díszegyenruhában, a kollégium küldöttségei táblákkal vonultak fel, de a város lakossága is követte a menetet. Ugyanabban az időben felvonultak a teológus találkozó résztvevői is. A menet a végén Lorántffy Zsuzsanna szobránál állt meg, ott koszorúztunk és ez zárta az ünnepséget.”

Horváth Enikő

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'