JelenHaz
Kedd, 2019. december 10., 06.27
Eszteró István új kötetét mutatta be a Tulipánban

„Nem elég csak egyszer elolvasni”

„Nem elég csak egyszer elolvasni”
„Nem elég csak egyszer elolvasni”

Csütörtökön délután, bántóan kevés érdeklődő jelenlétében, a Tulipán könyvüzlet adott otthont Eszteró István temesvári költő legújabb, immár negyedik önálló verseskötete, a Nirvána gombostűje aradi bemutatkozásának.

Ezúttal is bebizonyosodott, hogy egy rendezvényről nem lehet mindig pontosan előre tudni, hogy mit tartogat, ráadásul utána már késő a bánat, hogy kihagytuk.

A bemutató két résztvevője – a szerző és a méltatást vállaló dr. Brauch Magda – sajátos személyiségükkel spontánul ritka hangulatossá, kötetlenné, közvetlenné tették az eseményt. Volt itt minden, stílusmagyarázat Balassitól Kovács András Ferencig, a posztmodernizmus értelmezése – mindez azonban nem öncélúan, hanem Eszteró István verseinek jobb megértése érdekében, amihez kiválóan járult hozzá a szerző őszinte háttérismertetése.

Sok szép és jó elhangzott a kötettel kapcsolatban, általános értékelésként a költőnek a forma iránti elkötelezettségét emelve ki, ami nemcsak, hogy nem zárja ki, hanem szinte feltételezi, hogy a posztmodern költészet egyik jellemzőjét, a korábbiakra való tartalmi vagy formai rájátszás módszerét kövesse. A hat ciklusba foglalt költemények többsége erre épül, ám megértésükhöz éppen ezért kell egy bizonyos általános műveltség, beleérzés, ráérzés, és ezért is jegyezte meg jogosan Brauch Magda, hogy nem elég egyszer elolvasni azokat. És még így is, bár a vers tetszik, szinte elengedhetetlen igazi megértéséhez a születése körülményeinek ismerete. Ezt megkapták azok, akik megtisztelték a bemutatót, amelyen a szerző tolmácsolásában hallhattak számos költeményt a kötetből. Amelynek versei a személyes élményektől, az életfilozófia alapvető felvetésein át, a magyarság létkérdésein keresztül egészen a napi problémákig nagyon sok mindent felvetnek. Mindezt nagy-nagy életbölcsességgel, sok-sok humorral, a legnemesebb költészet eszközeivel.

A bemutató dedikálással ért véget.

A kötet megvásárolható a Tulipán könyvesboltban.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: ! / Vasárnap, 2009. november 01., 21.49 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ezen írás szerint ott volt minden Ny.J. olvasó...

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'