JelenHaz
Hétfõ, 2019. december 16., 04.29
Bepillantás a vingai bolgárok életébe

Nemzeti értéket őrizni kötelesség

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos számunkra a mienk mellett a velünk élő más nemzeti kisebbségek kultúrájának, identitásának a megőrzése.

A Zimándközi Napok alkalmával bemutatott előadássorozat egyik legkellemesebb meglepése volt számomra a vingai Bolgarce gyermek néptáncegyüttes, amelyiknek fiatal tagjai a nagyokat is megszégyenítő fegyelemmel adták elő fél estét kitöltő, élvezetes táncrepertoárjukat. Kíváncsivá tett az együttes, ezért a koreográfusukkal, Adrian Cosincovval elbeszélgettünk.

– Kérem, mutassa be röviden a Bolgarcet!

– A 2002-ben létrehozott tánccsoportban manapság közel 80 fiatal tevékenykedik. A legfiatalabb 3, a legidősebb 25 éves, 3 korosztályra vannak tagolva. Amelyik itt bemutatkozott, az a középső csoport. A kicsik általában otthon lépnek fel, míg a 18 és 25 év közötti fiatalokat magában foglaló nagycsoport csak rendkívüli fontosságú, esetleg nemzetközi fesztiválokon szokott fellépni.

Hol vannak ilyen fesztiválok, és milyen településeken élnek még bolgárok?

– Annyi meghívást kapunk nemzetközi és hazai fellépésekre, hogy egy részüket kénytelenek vagyunk elutasítani. Évente legalább egyszer fellépünk a fővárosban, de a környékbeli településekre is gyakran meghívnak. Vingán kívül bolgárok élnek még Aradon, Lippán, Dettán, Dentán és Óbesenyőn. Évente 1-2 nemzetközi meghívásnak is eleget kell tennünk, többször jártunk Bulgáriában.

 Mennyi idő alatt tanulják meg a gyerekek a számukra kidolgozott koreográfiát?

– Akiket Zimándközön látott fellépni, a középső csoporthoz tartoznak, velük 3 éve dolgozom. A ruházatukat bolgár-dobrudzsai viselet alapján egy temesvári asszony varrta a Bolgárok Demokratikus Szövetsége, illetve a szülők anyagi támogatásával.

 Pályázhatnak-e anyaországi alapítványokhoz közművelődési támogatás céljából?

– Tankönyveken, az oktatáshoz szükséges felszereléseken, szemléltető eszközökön kívül más támogatásra nem számíthatunk.

 Vingán mekkora erőt képvisel a Bolgár Szövetség?

– Nagyközségünkben működik az országos szövetség egyik legfontosabb fiókszervezete, ahol a bolgárok a lakosságnak hozzávetőleg a 30%-át teszik ki. Ami viszont nem tükröződik a helyhatósági választások eredményeiben. Mi is állítottunk tanácsosjelölt-listát, de csak egyetlen tanácsost tudtunk bejuttatni a 15 tagú önkormányzatba. Mivel én szerepeltem az első helyen, én vagyok a bolgár közösség tanácsosa.

 Bolgár nyelvoktatás folyik-e Vingán?

– Másodiktól nyolcadik osztályig opcionális formában zajlik az anyanyelvű oktatás, magam az informatika mellett bulgár nyelvet is tanítok. A tánccsoportban tevékenykedő gyermekek számára azonban a Szövetség székházában is szervezünk anyanyelvű oktatást, mivel az érintett gyermekeknek több mint a fele nem beszéli a nyelvet. Ők csak bolgár származásúak vagy vegyes házasságban születtek, de több színromán gyermek is tagja a tánccsoportunknak.

 Utóbbiakat mi motiválja a bolgár kultúra művelésére?

– A bolgár mellett táncolnak román, illetve moderntáncokat is. Hozzávetőleg 20 táncot ismernek, amelyek közül ma 12-őt mutattak be Zimándközön. Repertoárunk felöleli Bulgária minden tájegységének a táncait, a népszokásait. Amelyeket énekelve, táncolva sokkal könnyebben elsajátítanak, elraktároznak magukban, hogy továbbadhassák majd utódaiknak, hogy ezáltal minél tovább őrizhessük anyanyelvű kultúránkat, ami éppen a mássága, a sokszínűsége miatt értékes. A nemzeti értéket őrizni kötelesség.

– Köszönöm a beszélgetést,és sok sikert a további értékőrzéshez.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'