https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 16.08
DocumFest 2008

Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Temesváron

Lucian Ionică, a Temesvári TVR igazgatója egy évnyi készülődés után a tegnap délelőtt szervezett sajtóértekezleten bejelentette, hogy 2008. november 6-8. között a Temesvári Regionális Üzletkötő Központban (CRAFT) első alkalommal rendezik meg a Temesvári Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválját, a DocumFestet.

Ionicának, a fesztivál projektmenedzserének sikerült több fontos intézményt maga mellé hoznia, így társszervező szerepbe került a Román Kulturális Intézet, partnerként, pedig a temesvári francia és német kulturális központ, valamint a Kulturális Minisztérium, a Temes Megyei Kulturális Igazgatóság, a Temesvári Művészeti Múzeum és a Temesvári Nyugati Egyetemének a Képzőművészeti és Design Kara. Az őszi fesztivál ötvenezer eurós költségvetését a Temesvári Helyi Tanács, a Temesvári TVR és a Holland Királyság Temesvári Tiszteletbeli Konzulátusa biztosítja.

Ionică igazgató elmondása szerint a DocumFest egy igényes kulturális eseménnyé nőné ki magát az elkövetkezendő esztendőkben: nem titkolt szándékuk, hogy mihamarabb bekerüljenek az európai dokumentumfilm fesztiválok hálózatába.

A dokumentumfilm készítők szeptember 8-ig küldhetik el felvételeiket, amelyeket egy első helyi zsűri válogat ki a végső zsűrizésre, amelyen majd nemzetközi dokumentumfilm szakértők döntenek. A fesztivál filmjeit két kategóriába sorolják: a szerzői, illetve a televíziós szekcióba – a zsűrinek, pedig hét díjat kell kiosztania: a Nagydíjat, azaz Fesztivál Trófeáját, a Zsűri Különdíját, az Interkulturális Párbeszéd különdíját, a Legjobb szerzői dokumentumfilm, a Legjobb televíziós dokumentumfilm, a Gyerekeknek és kamaszoknak szánt legjobb dokumentumfilm és az Egyetemisták által készített legjobb dokumentumfilmnek kijárón díjat.

Johanna Holst, a Temesvári Német Kulturális Központ igazgatónője a müncheni és lipcsei dokumentumfilm fesztiváljainak a szervezőit hozná el Temesvárra, míg Eric Baude, a Temesvári Francia Kulturális Központ igazgatója a Marseillei Dokumentumfilm Fesztivál főszervezőjét – ezen kívül az említett két országban népszerűsítik a rendezvényt annak érdekében, hogy az első zsűri minél több film közül válogathasson. További információk a www.documfest.ro honlapon olvashatóak.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: nincs / Szerda, 2008. október 01., 19.11 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Meg kellene tanulni magyarul.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'