Névadójára emlékezett a Tóth Árpád Irodalmi Kör

2018. november 8. 16:56 (csütörtök) /

Az aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör november 7-én, szerdán délután tartotta munkaülését a Megyei Könyvtár Astra Termében, melyen a közösség tagjai névadójukra, Tóth Árpádra emlékeztek halálának 90. évfordulója alkalmából.

A rendezvényt Czernák Ferenc ny. ezredes nyitotta meg a költő Arad című versével, majd a körelnök bevezetője következett.

Az Ágyai Általános Iskola felső tagozatos diákjai ismét vallást tettek irodalomszeretetükről. Tóth Árpád Április, A reményhez, Körúti hajnal című költeményeit Felföldi Noémi, Hevesi Alida, Kovács Bíborka és Szabó Tamás adták elő lelkesen, megfelelő felkészültséggel Erdős Márta EMKE-díjas pedagógus vezetésével.

A verscsokor után dr. Brauch Magda, a kör szakmai előadója Tóth Árpád impresszionizmusa című tanulmányát ismertette a szép számmal összegyűlt hallgatósággal. Megemlítette a 20. század szecessziós irányzatait (szimbolizmus, impresszionizmus), majd az impresszionizmus bemutatása után Tóth Árpád életét, munkásságát vázolta fel. Hallottunk a jeles költő életéről, alkotásának három szakaszáról, nem hallgatva el az akkori társadalmi-politikai körülményeket sem. Nyomon követhettük, milyen módon vonul végig az impresszionizmus egész költészetén, számtalan példát hozva fel verssorai által.

Magvas és figyelmet felkeltő előadása után a kör mindenkori szavalói álltak közönség elé. Arany János ünnepére, Az új Isten, A Pallace-ban, Szeptemberi szonett,Elégia egy rekettyebokorhoz és Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz c. műveket Nagy Gizella tanár-költő, Czernák Ferenc ny. ezredes, Kolumbán Zsolt művész-tanár, Regéczy Szabina Perle műfordító és Hevesi József egyházi közíró olvasták fel, szavalták el szeretettel, mély átéléssel. A korelnök néhány szóban Tóth Árpád műfordításairól beszélt, majd Goethe és Poe költeményei hangzottak el Derzsi Balázs, Hevesi Nóra és Borbély Alex tanulók előadásában.

Pataky Lehel Zsolt rádiós riporter, a Pro Move Egyesület elnöke (a Pro Move Egyesület társszervezője volt az estnek, amely a Communitas Alapítvány támogatását élvezte) egy húszperces dokumentumfilmet vetített le, amely mély benyomást gyakorolt az irodalom barátaira. Dr. Bakó Endre irodalomtörténész beszélt a költő életéről, verseiről, fordításairól, valamint arról, hogyan ápolja az utókor emlékét. A film logikusan megszerkesztett, remekül összeillesztett válogatás volt, köszönet érte a Pro Move tagjainak.

A hangulatos irodalmi est gazdag szeretetvendégséggel és jó hangulatú baráti beszélgetéssel ért véget.

 

Regéczy Szabina Perle

Hozzászólások