JelenHaz
Szerda, 2019. május 22., 21.52

Nőnap az aradi Tóth Árpád Irodalmi Körben

Nőnap az aradi Tóth Árpád Irodalmi Körben
Nőnap az aradi Tóth Árpád Irodalmi Körben

Az aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör március 5-én, kedden délután tartotta soros munkaülését a Megyei Könyvtár Centenárium Termében.

Március lévén, a rendezvény első részében a közösség hölgyei mutatkoztak be saját munkáikkal. Ódry Mária költő, képzőművész A vámpír, A leopárd és Fehér nyuszi című farsangi verseit olvasta fel. A kedves, hangulatos kis írásokat az irodalmi kör lelkesedéssel fogadta.

Dr. Brauch Magda ny. tanár, prózaíró Csakazértis című kisregényének részletével jelentkezett. A kötet az Irodalmi Jelen Könyvek Sorozatban látott napvilágot. A szerző önéletrajzi munkája doktorátusa megszerzésének történetét írja le színes, élvezetes, érdekfeszítő módon.

Brittich Erzsébet író, képzőművész A vár, a tornyok című költeményével állt a hallgatóság elé. Az Irodalmi Jelenben közzétett remekmű tragikuma megragadta az irodalom barátait.

Regéczy Éva ny. röntgen-asszisztens Pityókások című karcolatát mutatta be. A mű egy Székelyföldön megtörtént esetet festett le színesen.

Kovács Ilona Kakasvároscímű verse a feledhetetlen gyermekkort hozta elénk, Ebédre várnám az unokám című költeménye unokája iránt érzett őszinte szeretetét ábrázolja.

Regéczy Szabina Perle műfordító-elnök Álom és valóság című naplórészletét Kiss Anna pedagógus, közösségszervező szólaltatta meg hitelesen, mély átéléssel. Gyermekkorát felelevenítő memoár-sorozata a realitás és irrealitás tragikus kontrasztjára épül.

A rendezvény második részében Mester József Tamás pécskai költő Sentimente albe című verseskötete került bemutatásra. A könyv Regéczy Szabina Perle és a szerző közös fordításában kelt életre Pécskán Antal Péter és a Pécskai Polgármesteri Hivatal anyagi támogatása révén. Mester román nyelvű könyvét Regéczy Szabina Perle méltatta. Lelkesen beszélt a költő szerelmes verseiről, ama boldogságot vagy éppen boldogtalanságot nyújtó érzésről, melyből fakadnak őszinte szabadversei. Értekezett természetet ábrázoló költeményeiről, az évszakok színes ecseteléséről, valamint közéleti lírájáról, mely által a társadalom visszás megnyilvánulásait (álszenteskedés, képmutatás, köpönyegforgatás, zsarnokság, tolvajlás, hazugság stb.) festi le.

A méltató megosztotta a hallgatósággal a műfordítás örömét, hiszen a kortárs román költők tolmácsolására szakosodott irodalmár ritkán részesedik magyar költők verseinek átültetésében. A költő beszélt a kötet megszületésének körülményeiről, majd ismertette A ködölő hajnal című művét.

Czernák Ferenc ny. ezredes, Kolumbán Zsolt művész-tanár és Hevesi József egyházi közíró versösszeállítással köszöntötték a közelgő március 15-ét.

Kleitz Zoltán Szent László meg mások című költeményét olvasta fel, Bátkai Sándor vállalkozó Füle Lajos A sámli című művét mutatta be. Meglepetésképpen Czernák Ferenc és Hevesi József versekkel köszöntötték a nőket.

Az ajándékozások idén sem maradtak el: Mester József Tamás és Czernák Ferenc virágokkal, a kör elnöke márciuskákkal köszöntötte az ünnepelteket.

A hangulatos rendezvényt baráti beszélgetés zárta.

 

R. P.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'