Hétfõ, 2019. február 18., 06.49
A prózai és a fizikai színház határán

O. márkiné újra Temesváron

Jelenet az O. márkiné című előadásból
Jelenet az O. márkiné című előadásból

A múlt évad utolsó meghívott előadásaként került bemutatásra a budapesti Trojka Színházi Társulás és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház koprodukciójában létrejött O. márkiné, Heinrich von Kleist XVIII. századi német drámaíró elbeszélése nyomán. Az azóta Magyarországon is bemutatott és nagy sikerrel játszott darab január végén ismét műsorra kerül Temesváron.

A budapesti Trojka Színházi Társulás az elmúlt négy évben olyan újfajta színházi formákat keresett, melyek az előadásban fizikai és mozgásszínházi elemeket is megengednek. Kleist novellájának színpadi adaptációja az eredeti szöveg narratíváját követi. A három jelenet három különböző idősíkot is magába foglal, nem feltétlenül az események lineáris sorrendjét követve. A történet a hős, ez esetben a hősnő nézőpontját követi: egy ártatlan, hányattatott sorsú nő perspektíváján keresztül ismerjük meg a történéseket, azok következményeit, valamint a környező világot. A történet szereplőit három színész, Nagy Dóra, a temesvári társulat bábszínésze, Bárnai Péter és Soós Attila játssza, de a megformált karakterek kiosztása logikus mintát követ, melynek alapja egyrészt az egyes karakterek hasonlósága, másrészt a főhőshöz való viszonyuk. 
 

„Heinrich von Kleist: O. márkiné története a teljes kiszolgáltatottság metaforája. Ocsmány, szentimentális és abszurd egyszerre. Elalélt állapotban megerőszakolja az a férfi, aki előzőleg kimenti öt erőszakoskodó férfi karjaiból egy erőd elfoglalása során. Hónapokkal később a nő ráébred arra, hogy gyermeket vár, mire a családja kitagadja, hiszen bár várandós, de nem tudja megindokolni, hogyan esett teherbe. Ezek után felad egy hirdetést, hogy jelentkezzen az a személy, akitől gyermeket vár.” (Szász Hanna, dramaturg)

Az előadásra január 29-én, este 7 órától kerül sor a temesvári magyar színház Stúdiójában. Jegyeket elővételben a színház jegyirodájában válthatnak hétköznapokon délután 4 és este 7 között, valamint előadás előtt egy órával.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'