Ötvenhat éves a Ion Andreescu Képzőművészeti Kör

2010. április 16. 15:15 (péntek) /

Az Aradi Ion Andreescu Képzőművészeti Kör április 12-én ünnepelte megalakulásának 56. évfordulóját. 1954. óta megszakítás nélkül jelen van az aradi kulturális életben. 

Indulásakor 16 hivatásos és amatőr képzőművész tagja volt s csak 14 év múlva, 1968-ban, amikor Arad végre elnyerte a megyei státuszt, váltak szét útjaik. Abban az évben ugyanis megalakult a Romániai Képzőművészek Szövetségének aradi fiókja a hivatásos képzőművészek részvételével.

A Ion Andreescu kör tevékenysége azonban töretlen maradt, egyre több taggal bővült és a kapcsolat sem szűnt meg a fiókszervezettel, sőt erősödött. Több mint két évtizeden át, 1995-ben bekövetkezett sajnálatosan korai haláláig, Alaszu Pál festőművész töltötte be a kör elnöki tisztét, kitűnő pedagógiai érzékkel, szigorú igényességgel segítette, egyengette a régi és új tagok alkotói, művészi fejlődésének útját olyan jó nevű aradi képzőművészek tevékeny közreműködésével, mint Valentin Stache, Kett Groza János, Ioan Cott, Elena Chiriţă, Luminiţa Penişoara. Öt évig Gheorghe Docmanov volt a kör elnöke, 2000-ben Maria Furnea vette át az irányítást.   

A Forum teremben rendszeressé váltak a kör tagjainak közös és egyéni kiállításai. S ez a hagyomány akkor sem szakadt meg, amikor a Vasile Alecsandri utcai épületet visszakapta a régi tulajdonos. 2002. óta a megyei múzeum jóvoltából a kör a Horia utcai Clio teremben rendezheti kiállításait, amelyek minden alkalommal nagy számú érdeklődőt vonzanak. 2003-ban, a kör 37 tagjának részvételével megalakult a Ion Andreescu Kulturális Egyesület, amely a művészi igényesség szellemében a fiatal tehetségek felkarolását, eladással egybekötött hazai és külföldi kiállítások szervezését, a kör tevékenységének anyagi támogatását tűzte ki célul.

A kör rendezvényeit nyomon követő, megtekintő aradiak a tanúi, hogy hűek ehhez a szellemhez!

A művészi igényesség jellemzi a ma délután megnyíló, immáron ötödik kiadásához érkezett Akvarell-szalon 2010 elnevezésű tárlatot is. A kiállítók között olyan ismert nevekkel találkozhatunk, mint Elena Boţan, Csernyánszky Judit, Laukó Katalin, Maria Furnea, Jurik Pál, Tot Anna, akik évtizedek óta a kör legaktívabb, legtermékenyebb tagjai közé tartoznak, akiknek művészi fejlődését, vitathatatlan tehetségének kiteljesedését esztendőről esztendőre nyomon követhettük mi laikusok is.

A kiállítás méltó emlékezés a kör megalakulásának 56. évfordulójára.

Hozzászólások