JelenHaz
Kedd, 2019. november 19., 04.44

Pasztellképek a művész kertjéről

Pasztellképek a művész kertjéről
Pasztellképek a művész kertjéről

Kertem dicsérete címmel Marosan-Micota Ildikó pasztellképeiből nyílt kiállítás a hét közepén Temesváron a Júlia Galériában (Mária tér). A festőművész az utóbbi 5 évben tűnt fel Temesvár kiállító termeiben, természet ihlette festményeivel.

Itt élt a Béga-parti városban eddig is, de nem alkotott, egy iskoláskori fogadalom akadályozta ebben. Történt ugyanis, hogy a képzőművészeti iskola 8. osztályát elvégezve, 1975-ben, nem sikerült a líceumi felvételije. Olyan kudarcként élte meg az esetet, hogy lemondott választott pályájáról, mérnökké képezte magát, több munkakörben is dolgozott, de a festészetet messze elkerülte. Az utóbbi két évtized gazdasági változásai az ő életét is más mederbe terelték. 2004-ben a temesvári képzőművészek szövetségének Héliosz Galériájába került. Kenyérkereső munkája egész napra a műalkotások közé „zárta”. Felébredt benne az évtizedekre elhallgattatott művész. Rajzolni, festeni kezdett, a temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészeti karának mesterképzésén tökéletesítette tudását, s a gyermeki makacssággal vállalt fogadalom alól is feloldotta magát. Azóta rendszeresen részt vesz a városban rendezett csoportos kiállításokon és már a harmadik egyéni tárlatánál tart.

A szeptember 2-án megnyitott tárlata líraiságával, elegáns színkezelésével ragadja meg a látogatót. Ioan Iovan műkritikus egyetemi tanár a megnyitón, a képeket értelmezve kiemelte azok áttételes tartalmát. Bár a legtöbb virágcsendéletet, természetábrázolást a valóság ihlette, mégis belső tájak, a lelkiállapotot közvetítő alkotások.  A fák, mezők, virágok egy belső édent varázsolnak a kiállítóterembe, amelynek finomsága, meghitt szépsége ellentétben áll mai világunk keménységével.

A minden szempontból egységes, a természet szépségei előtt hódoló tárlatot a a pasztellképek kedvelőinek figyelmébe ajánljuk, szeptember 16-ig tekinthetik meg a Júlia Galériában.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'