JelenHaz
Vasárnap, 2019. május 19., 18.23
Kortárs német darabbal zárta az évet a temesvári színház

Rabenthal – a kegyetlenség poétikája

Tokai Andrea és Csata Zsolt, a Rabenthal című előadás főszereplői Fotó: facebook.com
Tokai Andrea és Csata Zsolt, a Rabenthal című előadás főszereplői Fotó: facebook.com

A néző élete és halála felszínes és ártatlan történetekben elmesélve című előadás után közel két évvel, ismét a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban rendez a romániai színházi szakma nemzetközi szinten elismert alkotója, Radu Afrim. A Jörg Graser német drámaíró szövege nyomán született Rabenthal című előadás bemutatójára karácsony előtt került sor a temesvári magyar színházban.

Sajátos képi és zenei világa mentén értelmezte újra Radu Afrim rendező és Irina Moscu díszlet- és jelmeztervező a Jörg Graser által megírt Rabenthal-i világot. A cím, etimológiai értelemben véve egyszerre utal földrajzi helyszínre és lecsúszott nemesi származásra. A címben is sejtetett dekadens burzsoáziának az abszurditása, a primér ösztönök, a fullasztó testiség diszkrét bája között egy halszakács, egy pincér, egy unatkozó vendég és felesége különös és kegyetlen játszmába kezdenek.

Nyíltszíni élveboncolás ez, mely egyszerre gyomorforgatóan őszinte és végtelenül mulatságos. A durva testiséget bohóctréfákkal keverve olyan egyedi világot sikerül megteremteni, mely minden alpáriság és „olcsó poén” között képes megsejtetni a szöveg és az előadás már-már filozofikus, költői szépségét, amely valójában a szerelemről, a valahová és valakihez tartozásról mesél.
Az előadásban fellépnek: Tokai Andrea, Csata Zsolt, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Vass Richárd, Lukács Szilárd, Mihály Csongor, Molnár Bence.
Jörg Graser rendező, forgatókönyv- és drámaíró szövege először kerül bemutatásra Romániában. A szöveg magyar fordítását Szilágyi Mária jegyzi.  Az előadás a Suhrkamp Verlag Berlin engedélyével jött létre. A decemberi bemutató visszhangos sikere alapján nagy jövőt jósolhatunk a több mint kétórás, rendkívüli előadásnak, amelyet legközelebb január 6-án, szombaton és január 7-én vasárnap 19 órától láthat a temesvári közönség.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'