https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Vasárnap, 2019. szeptember 22., 15.55

Rendhagyó környezetben, különleges könyvbemutató

Rendhagyó környezetben, különleges könyvbemutató
Rendhagyó környezetben, különleges könyvbemutató

Azért volt rendhagyó a környezet péntek délután, mert a Jelen Ház vendéglőjének szeparéjában gyűltünk össze tizenötnél kevesebben, a falakon Kolumbán Zsolt festőművész absztrakt olajfestményei.

A bemutató különlegességét többek között az biztosította, hogy egy Temesváron élő szabadszájú költő-újságíró (akit a Romániai Írószövetség aradi fiókjába nemrég vettek fel, anélkül, hogy – bevallása szerint – bármilyen ellenszolgáltatást kért volna ezért a vezetőség), Ramona Băluțescu ötkötetes, román nyelvű munkájáról hallhattunk beharangozót, véleményeket, dicsérő szavakat, vallomást (Catolicii – A katolikusok – EMMA Könyvkiadó – Orăștie/Szászváros, 2019.)  A kötetek címei sorrendben: 1. A kezdetek Corneanu körül; 2. Kik a romániai görög-katolikusok?; 3. Portrék, történetek és szentek; 4. A nagyok a dilemmák és az ökumenizmus között; 5. A katolikusok a távolból.

A nagy lélegzetű munkába foglalt riportokat, interjúkat dr. Claudiu Mesaroș egyetemi docens, a szerző filozófiai témájú doktori disszertációjának irányítója, a kötetek előszóírója ismertette dióhéjban. Hangsúlyozta, hogy a szerző riportjaiban a római katolikus és a görög katolikus egyház mártírjairól, üldözött közösségeiről szól, bátran védelmez meghurcolt egyházi személyeket.

Vasile Dan, a Romániai Írószövetség aradi fiókjának vezetője rámutatott, hogy e könyv megjelenésének időzítése összefügg Ferenc pápa romániai látogatásával, illetve II. János Pál romániai vizitjének 20. évfordulójával. Kiváló irodalmi esemény ennek az öt kötetnek a megjelenése, igen merész vállalkozás hozzányúlni ehhez a még mindig veszélyes témához akkor, amikor napjainkban a publicisztika mély válságát éli.

A  zimándújfalui római katolikus templom plébánosa, Szabó Péter, akit három hónappal ezelőtt egy  buziási konferencián ismert meg a szerző, több riport főszereplője, elárulta, hogy Ramona Băluțescu Aradon született, édesanyja római katolikus, nagyanyja görög katolikus, ő pedig ateistának vallja magát. Könyvében a világ tudomására hozza, tisztán kihangsúlyozza, hogy ebben az országban nemcsak ortodoxok, hanem más vallásúak is élnek.

– Örömmel fogadjuk ezt a nagyszerű munkát – mondta befejezésül Vasile Dan. – Hétköznapi dolgainkat könnyen elveszíthetjük, a könyveket olykor elégetik, de azok tartalmát nagyon hosszú ideig megőrizzük. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'