MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 03.05
Augusztus 20-i rendezvény a Magyar Művelődési Házban

Szent István királyra emlékeztek

A résztvevők mintegy fele látható csupán
A résztvevők mintegy fele látható csupán

1990 óta Resicabányán is szabadon emlékeznek meg kisebb-nagyobb rendezvény keretében a magyarok első és szent királyáról, I. Istvánról.

Az idei, a Magyar Művelődési Házban (RMDSZ-székház) tartott ünnepségen Bálint Erzsébet, a Platanus Kulturális Egyesület elnöke tartott bevezető előadást a meglehetősen szép számú érdeklődő számára, amelyet kiegészítés vagy emlékezés formájában többen is értékeltek (Beke László, Nagy Péter, Bálint Mihály RMDSZ elnök, Makay Botond). Kún László egy háromperces felvételen mutatta be a budapesti Országházat és az abban lévő Szentkoronát.

A rendezvény csúcspontjaként Kölcsey Himnuszát, a magyarok nemzeti imádságát énekelték el a húszéves hagyomány szerint az együtt ünnepelők. Ma már ez természetes volt, senkiben nem volt szorongás, vagy félelem, mint húsz esztendővel ezelőtt.

Örömmel könyvelhető el az a tény, hogy az idős korosztály és a középkorúak mellett idén már az ifjúság is – bár csupán „képviseleti” alapon – „aláírta” a jelenléti naplót. Egyik édesanya két karonülő gyermekével vett részt a rendezvényen, mintegy azzal kívánván nevelni a közönséget, hogy lám idejekorán el kell kezdeni a nemzettudat beoltását az utódokba.

Az ünneplés második menetében a fehér asztalnál a Borbély Mariska  főztjét is értékelve, csevegéssel folytatódott az emlékezés.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: makay botond / Kedd, 2010. augusztus 24., 16.33 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Kérem a szerkesztőséget, hogy a cikkhez nem tartozó sületlenségeket, személyeskedő kötekedéseket lehetőleg minél hamarabb törölje. Vannak, akik ilyesmiben élik ki magukat. Azt hiszik, hogy humorosak, vagy bölcsek. Pedig csak félművelt alakok.
Hozzászólt: matyi / Kedd, 2010. augusztus 24., 16.26 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Nem szégyenlitek magatokat?
Nemzeti Ünnepünkről van szó!
Ti hogy emlékeztetek?
Hozzászólt: duci / Kedd, 2010. augusztus 24., 15.54 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Van aki a gyagyás gyerekeit zabáltatja potyán.
Hozzászólt: misi / Vasárnap, 2010. augusztus 22., 13.01 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Azért Misinek is van egy érdeme az egéssz űnneplésben: nem lopta el ezt az 50 lejt az RMDSZ kasszábol, és kifizette a gulyáshoz a hozzáválot. Persze meg kel emlitteni Beke és Nagy urakat akik eljőttek zabálni, ha már ingyen van.
Hozzászólt: egy fiatal / Vasárnap, 2010. augusztus 22., 12.55 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Hiányzott viszont a "magyar" ifjuság vezetője, az Uj Hullám elnőke Coszán Melánia, de neki ugyis mindegy ugz sem tudja mit unnepelnek a magyarok aug.20-án.
Hozzászólt: igazsag / Vasárnap, 2010. augusztus 22., 12.50 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ez ugyanaz a Bálint Mihály aki a tavasszal az RMDSZ választásokon 123 románt hozott el a kőzgyűlésre hogz megválasszák elnőknek? Talán nem ismeri a Szent Isván átkát,mert az utolért mindenkit aki a nemzetét elárulta.
Hozzászólt: Kun Laszlo / Péntek, 2010. augusztus 20., 09.00 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Kiegészités!
1. A budapesti Országházról készült kisfilm Toth János készitette.
2. A bográcsos, hogy elkészüljön, többen is segitkeztek - Szabó Anna, Bálint Erzsike, Kún Eszter és aki ügyelt a tüzre, Pénzes Béla. Az ö nevüket is érdemes ismertetni.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'