MOL Winter EVO
Kedd, 2019. január 22., 08.15

Szentimrei emlékest Nagyenyeden

Szentimrei emlékest Nagyenyeden
Szentimrei emlékest Nagyenyeden

Az Áprily Estek decemberi rendezvényén a népes közönség Szentimrei Jenőre (1891. december 14.–1959. szeptember 2.) emlékezett az író, költő, publicista, irodalomszervező születésének 120. évfordulója előestéjén.

Az emlékest nyitányaként a nagyenyedi református egyház kórusa karácsonyi énekeket adott elő Fodor László nyugalmazott zenetanár és Basáné Zudor Anikó kántor vezényletével.

A Helikon–Kemény János Alapítvány rendezte megemlékezésen, amelynek ősbemutatójára a marosvásárhelyi Vártemplom Gótikus termében, 2011. november 12-én került sor, az ünnepelt unokái, Szabó Zsolt egyetemi tanár, a Művelődés főszerkesztője és H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója, a Helikon–Kemény János Alapítvány elnöke érdekfeszítő, színes előadásban mutatta be az ünnepelt irodalmi pályafutását és emlékiratait. Előadásukban sűrűn utaltak Szentimrei életének enyedi vonatkozásaira is, hiszen az író gyermek- és ifjúkorának leggondtalanabb szakaszát anyai nagyapja, Medgyes Bálint Széna téri udvarházában töltötte, a kollégium gimnáziumi tagozatát az enyedi kollégiumban végezte. Sütő András szavaival élve innen indult „röppályája” a katonai, majd az írói pálya felé. Az előadásokat még változatosabbá tették a dédunoka, Szabó Dávid fiatal színművész szavalatai és a marosvásárhelyi zenelíceum diáklánya, Szántó Zsuzsa Portik Hilda Csilla zongorakíséretével előadott énekei. A részben interaktív est egyik meglepetése és érdekessége énektanulás volt: a fiatal Szentimrei (akkor még Kovács) Jenő szövegére írt Hajlik a jegenye...című dalt tanulta meg a közönség.

Miután Dvorácsek Ágoston kollégiumi tanár sok érdekes szemelvénnyel illusztrált előadásában bemutatta a Mezőség című tanulmánykötetet, Wagner Péter több mint másfélszáz grafikából és színes pasztellképből álló kiállításának megnyitására került sor. Szabó Zsolt méltató szavai után a művész elmondta, miként lett szerelmese az erdélyi magyarság épített örökségének, melynek felkutatása és megörökítése életének egyik fő célja. Széki, mezőségi és szilágysági munkái után, ígérete szerint, két év múlva a Fehér és Hunyad megyei munkáiban gyönyörködhetünk.

Az emlékest befejező részében könyvvásárra került sor, ahol sok értékes Művelődés és Kriterion kiadvány talált gazdára.

Józsa Miklós


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'