JelenHaz
Szerda, 2019. december 11., 15.25
„A vívás mozgásba öntött, koncentrált sakk”

Színészek sportszerelésben

Balaton Zoltán szenior vívómester irányításával zajlott a színészek vívóversenye
Balaton Zoltán szenior vívómester irányításával zajlott a színészek vívóversenye

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház idén második alkalommal szervezte meg az Actor's World Championships (Színészek Világbajnoksága) című rendezvényt, ahol színészek, színházi alkalmazottak, színész növendékek mérték össze tudásukat olyan népszerű sportágakban, mint a kerékpározás, futball, atlétika, tenisz, asztalitenisz, vívás stb. A szeptember 1-2-án között zajló sportvetélkedőkön három országból (Románia, Magyarország, Szerbia) érkezett mintegy 150 színházi ember mérkőzött meg egymással a díjakért.

A Nyugati Egyetem sportpályáján szombaton délután megtartott megnyitó után indult az asztalitenisz- és a teniszverseny, majd a magyar színház Studió termében a vívóbajnokság. A vívás közismerten kifinomult, intellektuális sport, amelynek a színészek vetélkedőjén különleges jelentősége van, hiszen a színi főiskolán oktatják a vívást. A vívóversenyre 10 versenyző (8 férfi és 2 nő) iratkozott be, a bírói feladatokat Balaton Zoltán szenior vívómester látta el. A versenyzők között volt Balázs Attila színházigazgató, Mátyás Zsolt Imre temesvári színművész, Mihály Csongor bábszínész és sokan mások. A vívóversenyt teljes felszerelésben, francia vezényszavakkal, önműködő találatjelző készülékkel bonyolították le, akár a nagy versenyeken.

„A vívás szerintem mozgásba öntött, koncentrált sakk, ahol nagyon fontos az ellenfél szándékait kitudni, a saját szándékodat elrejteni. Ez egy gyönyörű játék, amit érdemes évente egyszer fölfrissíteni” – nyilatkozta lapunknak Balázs Attila színidirektor, akit már nem egyszer láttunk életre-halálra vívni a klasszikus színházi előadásokban. „Örülök, hogy a második Actor’s World Championships-nak ekkora visszhangja van, a temesvári színészek és színházi alkalmazottak mellett több erdélyi, magyarországi és szerbiai színház képviselői vesznek részt a vetélkedőkön. A legtöbben a kerékpáros vetélkedőre iratkoztak be, ahol a helyi színházi világhoz tartozó versenyzők masszívan képviseltetik magukat, de népszerű az atlétika, a futball és a többi sportvetélkedő is.” A sportversenyek győztesei arany-, ezüst- és bronzérmes díszítésű pólót, illetve okleveleket kaptak.

A kétnapos színházi sportesemény vasárnap este a színházi zenekarok „párbajával” zárult.

A színészek sportbajnoksága után teljes gőzzel indul a 2018-2019-es évad, amelynek egyik közönség-kedvence lesz – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt – az október elején bemutatandó Micimackó című előadás.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'