JelenHaz
Péntek, 2019. december 13., 13.07
Bemutató az Aradi Kamaraszínházban

Színház és méreg

Színház és méreg
Színház és méreg

Szerdán, október 28-én 19 órától (Latinovits-bérlet) az Aradi Kamaraszínház Rodolf Sirera: Színház és méreg című darabját mutatja be. A 2009/2010-es évad második premierjében az aradi közönség Dukász Pétert és Mátyás Zsolt Imrét (mindketten a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház művészei) láthatja.

Az Aradi Kamaraszínház idei második bemutatója a Nagyváradi Theatron Egyesület-Varázshegy Színházi Műhellyel együttműködésben jött létre.

A Márki és a színész találkozásakor nehéz megmondani, bármelyiküknek is kimondani mi a művészet és miként kell léteznie, meddig lehet elmenni a játékban, és hol kezdődik az a pillanat, amikor a játék halálossá válik.  A művész az egyetlen, aki a művészet valóságának egészét felkutathatja. A Márki a művészet lényegét a művészből kiindulva vizsgálja; és jóllehet tudatos és határozott ellentétben áll a művészetnek azzal a felfogásával, amelyet Gabriel de Beaumont, a színész az „élvezésből” és „átélésből” vezet le. 

Annak ellenére, hogy a művészet sokkal fontosabb az igazságnál, a Márki a hatalom kiélvezésének teljességére és saját igazságának végső igazolására akar eljutni: saját darabját játszatja el a színésszel, mérgezett bort itat vele, hogy az hitelesen játszhassa el saját halálát.

Rodolf Sirera: Színház és méreg

fordította: Tomcsányi Zsuzsanna

Az Aradi Kamaraszínház-Nagyváradi Theatron Egyesület

Varázshegy Színházi Műhely előadása

Gabriel de Beaumont:...........     Dukász Péter

Márki:...................................    Mátyás Zsolt Imre

Zenész.........................................Cosmin Puican

Rendező: Tapasztó Ernő

Az előadás létrejöttét az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Miniszterelnöki Hivatal, a Szülőföld Alap, az Aradi Polgármesteri Hivatal, az Aradi RMDSZ, a Communitas Alapítvány, és a Bihar megyei Tanács támogatta.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'